Έβαλαν ΑΤΜ σε θέση ΑμεΑ στην Κνωσό!
Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρηματιών στην περιοχή γύρω από το Ανάκτορο της Κνωσσού στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω της τοποθέτησης μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι, αλλά και με αποδεικτικό στοιχείο φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες στο ekriti.gr, μπροστά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού έχει τοποθετεί ένας οικίσκος με ATM τράπεζας , ενώ δίπλα σε αυτό υπάρχει και ένα άλλο μηχάνημα για την έκδοση εισιτηρίων για την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο.
Όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας τη στιγμή που λήγει η προθεσμία για τα κράτη μέλη να μεταφέρουν τον iΟ νόμος που ανταποκρίνεται στη δέσμευση της ΕΕ να καταργήσει τα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία, μια από τις υποχρεώσεις της ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία .
Ο νόμος διασφαλίζει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από καθημερινά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως:
- δημόσια συγκοινωνία
- τραπεζικές υπηρεσίες
- Υπολογιστές
- τηλεόραση
- ηλεκτρονικά βιβλία
- online αγορές
Για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, τα ΑΤΜ για παράδειγμα θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα με οπτικά και ηχητικά σήματα που υποδεικνύουν πού να τοποθετήσετε την τραπεζική σας κάρτα ή πού βγαίνουν τα μετρητά.
Η εφαρμογή του νόμου για την προσβασιμότητα συμβάλλει στη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 και ο νόμος προβλέπει ενέργειες για την υποστήριξη της πλήρους συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην εφαρμογή της.
Οι εταιρείες θα έχουν πλέον τρία χρόνια για να κάνουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους να συμμορφώνονται με τις κοινές απαιτήσεις προσβασιμότητας της ΕΕ. Αυτό θα οδηγήσει στην καινοτομία, θα διασφαλίσει κοινά πρότυπα σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά της ΕΕ και, στη συνέχεια, θα ωφελήσει τους καταναλωτές που θα επωφεληθούν από μια ευρύτερη και πιο περιεκτική προσφορά σε ανταγωνιστικές τιμές.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό Q&A.
Στο βωμό της προσβασιμότητας τα τελευταία χρόνια παίζονται εκατομμύρια παγκοσμίως. Στη χώρα μας αν πραγματικά οι αρμόδιοι άνθρωποι και υπηρεσίες θέλουν να δημιουργήσουν και όχι να οικονομήσουν, καλό θα είναι να αντικρύσουν την πραγματικότητα κατάμουτρα, για να ανακαλύψουν και να διορθώσουν τα λάθη τους. Είναι εθνική ανάγκη για όλες τις κατηγορίες συνανθρώπων μας η προσβασιμότητα και θα πρέπει για καλό παράδειγμα πρώτα να γίνουν προσβάσιμες όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, οι τράπεζες κλπ αλλά και όλοι οι άνθρωποι να βλέπουν με συμπάθεια το πρόβλημα και να συμπαραστέκονται στους συνανθρώπους με προβλήματα κίνησης. Βέβαια ο χαρακτήρας και η ανατροφή του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται στην οικογένεια και στα σχολεία που θα έπρεπε να κάνουν και μαθήματα συμπεριφοράς για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Προ ημερών βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητό μου και ζήτησα από τρία νεαρά άτομα βοήθεια για να κατεβάσω το αναπηρικό αμαξίδιο μου από το πίσω κάθισμα. Κανένας νεαρός δεν σταμάτησε. Με βοήθησε όμως μια γριούλα που κατάλαβε τί ήθελα και μου είπε: " Στα χρόνια τα δικά μας παιδάκι μου υπήρχαν καλά παιδιά, γιατί οι γονείς τους ακόμα και όταν έλεγαν κακά λόγια, τους έβαζαν πιπέρι στο στόμα. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο..."
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου