3ο FORUM 2016 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΟΜΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αγαπητοί φίλοι,
Η κατάσταση διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή και οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά όλη την Δυτική Αττική.Για πρώτη φορά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουμε μια σαφή περιφερειακή στρατηγική κοινωνικής ένταξης και για πρώτη φορά προχωράμε συνεργατικά στη χωρική εξειδίκευση των δράσεων ανά Δήμο.
 Προσοχή όμως!
 Όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί την συμμετοχή των ίδιων των Ρομά, και για αυτό άλλωστε βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεργασία και με συλλόγους και με την Ένωση Διαμεσολαβητών.Απαιτείται επίσης η ειλικρινής συμμετοχή των Δήμων και η προσπάθεια εκ μέρους συλλογικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αντιμετωπίσουν το θέμα ψύχραιμα, ορθολογικά, μακριά από φθηνούς εντυπωσιασμούς, με σεβασμό και στην άλλη άποψη και στα βιώματα όλων.
Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν το 2016, κάποιοι να διαφημίζουν ως λύση στα κοινωνικά προβλήματα την αυτοδικία, την οπλοφορία και οπλοχρησία, δηλαδή το νόμο της ζούγκλας!Επίσης, δεν είναι δυνατόν, κάποιοι να αναζητούν άλλοθι πίσω από θολές γενικές διακηρύξεις για να μην συμμετέχουν ή - ακόμα χειρότερα - για να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ορθολογικής και κοινωνικής αντιμετώπισης του προβλήματος που αφορά άμεσα 20 - 30.000 κατοίκους της Δυτικής Αττικής και έμμεσα όλη την τοπική κοινωνία της Δυτικής Αττικής.Με όλα αυτά κατά νου, το επόμενο χρονικό διάστημα 2017 - 2019, προχωράμε στην υλοποίηση των δράσεών μας και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τους έξι πυλώνες της στρατηγικής μας που είναι:

ΠΥΛΩΝΑΣ Ι: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προώθηση επισκευής ή εκ νέου κατασκευής, δημοτικών αθλητικών χώρων σε περιοχές με έντονη υποβάθμιση και οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα, σε συνδυασμό με πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης μέσω οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων.
Η δράση αυτή εξειδικεύεται χωρικά στις περιοχές του Βλυχού Μεγάρων, των Νεοκτίστων Ασπροπύργου, Σοφό – Μελίσσια - Ρουπάκι Ασπροπύργου, Αυλίζα και Λίμνη Ζεφυρίου και  Άη Γιάννης Άνω Λιοσίων.



ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη όλων των φορέων και των δομών που ασχολούνται με την ενίσχυση της πρόσβασης των παιδιών Ρομά στο σχολείο.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ. ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ-ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Στήριξη όλων των φορέων και των δομών που προσφέρουν δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση για ενήλικες Ρομά, όπως τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Έχουμε προτείνει και τεκμηριώσει την ανάγκη λειτουργίας Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, για την κάλυψη της Μεγαρίδος και του Θριασίου με έδρα την Ελευσίνα και παράρτημα στα Μέγαρα.

ΠΥΛΩΝΑΣ IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε πεδία δραστηριοτήτων, όπως η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος και η κοινωνική ένταξη.
Η έναρξη της σχετικής δράσης μας θα γίνει σε ημερομηνία που σύντομα θα ανακοινώσουμε, ενώ ταυτόχρονα, διεκδικούμε τη δημιουργία Δομής στη Δυτική Αττική για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και των φορέων της.

ΠΥΛΩΝΑΣ V. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Στήριξη της ενεργού ανάμιξης και συμμετοχής των ίδιων των Ρομά στην πολιτική και πολιτιστική ζωή της Δυτικής Αττικής.
Προς τούτο, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία με την Ένωση Διαμεσολαβητών Ρομά και τους συλλόγους των Τσιγγάνων σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι πολιτιστικές δράσεις αλλά και η προώθηση των διαμεσολαβητών Ρομά στην πολιτική προστασία, την δημόσια υγεία, την κοινωνική μέριμνα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΠΥΛΩΝΑΣ VI. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΕΡΕΥΝΑ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Δημιουργία Παρατηρητηρίου για θέματα Ρομά και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων σε συνεργασία με πανεπιστήμια, δημόσιες αρχές και τοπική αυτοδιοίκηση.
Το Παρατηρητήριο φιλοδοξούμε να είναι κέντρο αναφοράς στην περιοχή, τόσο για θέματα τεκμηρίωσης όσο και σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής ένταξης.

Και οι έξι πυλώνες της στρατηγικής μας, καθώς και οι σχετικές δράσεις, βρίσκονται σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο κοινωνικής ένταξης, τις προτάσεις των ίδιων των συλλόγων τσιγγάνων στο Forum, αλλά και τις παλαιότερες, αλλά ακόμα και με τις εύλογες προτάσεις του Πανελλαδικού Διαδημοτικού Δικτύου για την υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων.

Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Δυτικής, γενικά αλλά και ειδικά στην περίπτωση των Μεγάρων, έχει ανατρέψει την διαπίστωση του Δικτύου Ρομ το 2001 που έλεγε ότι:«Η σημαντικότερη γεωγραφικά αλλά και από άποψη του ενδιαφερόμενου πληθυσμού και της οξύτητας των προβλημάτων απουσία προτάσεων, εντοπίζεται στην περιοχή της Αττικής και ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική…». 
 Τώρα λοιπόν που η Περιφέρεια και ο Δήμος Μεγάρων, όχι μόνο έχουν προτάσεις, όχι μόνο στηρίζουν ενεργά ένα πλαίσιο κοινωνικής ένταξης και χρηματοδοτούν συγκεκριμένες δράσεις, τώρα λοιπόν είναι η ώρα της συσπείρωσης των δυνάμεων εκείνων από τις κοινότητες των τσιγγάνων που θέλουν να συμπορευτούν για το καλό όλων μας για την αρμονική συμβίωση, για την απογκετοποίηση, και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας στη Δυτική Αττική. Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ όλους, από όποια αρχή, υπηρεσία ή κοινότητα και αν προέρχεστε, να στηρίξετε τη λειτουργία του Πιλοτικού Γραφείου αλλά και να διευκολύνετε τις κοινωνικές έρευνες - απογραφές που θα γίνουν από τους Δήμους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε σύντομα την τεκμηρίωση και να περάσουμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου