Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά για το 2017


«Η Δυτική Αττική είναι προτεραιότητα στο σχεδιασμό του Υπουργείου - Δρομολογείται λύση στο θέμα της παράνομης εγκατάστασης στην περιοχή Σαρανταποτάμου Ελευσίνας»

  









Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση 2017 του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά, την Δευτέρα 3 Απριλίου, στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου με θέμα την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Υπ. Εργασίας/ Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης και τη λειτουργία Νομικής κλινικής στήριξης στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής.

Στη συνάντηση που τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, κ. Ι. Δέδες και κ. Σ. Πάντζας και η βουλευτής ΝΔ στην Αττική, κ. Γ. Μαρτίνου, παρουσιάστηκαν: α) το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής κοινωνικής ένταξης των Ρομά από την Ειδική Γραμματέα του Υπ. Εργασίας, κ. Α. Γιάντσιου με ειδική αναφορά στην προτεραιότητα που καταλαμβάνει η Δυτική Αττική, το θέμα των αμιγών καταυλισμών και την ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προώθηση βιώσιμων λύσεων και β) η ίδρυση και λειτουργία Νομικής κλινικής από τον εθνικό εκπρόσωπο στο πρόγραμμα JUSTROM του Συμβουλίου της Ευρώπης & της Ευρ. Επιτροπής, κ. Χρ. Ηλιάδη.

Στις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων αναδείχθηκε η καλή πρακτική του Forum, η ανάγκη συνεργασιών και συμπράξεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Δυτική Αττική, η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και η παραβατικότητα, καθώς και η ανάγκη προώθησης βιώσιμων λύσεων ανά περιοχή και ανά τύπο καταυλισμού ή συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων. Οι λύσεις πρέπει να οδηγούν σε ομαλή συμβίωση και αμοιβαίο σεβασμό και όχι στην διαιώνιση μιας ατελέσφορης σύγκρουσης, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των ανοικτών διαβουλεύσεων και της πολυβάθμιας διοικητικής συνεργασίας. 

Ειδικότερα για το θέμα του Σαρανταποτάμου, η αποτελεσματική προσέγγιση συνίσταται στη σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία του Υπ. Εργασίας έτσι ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα κοινωνικό πρόγραμμα μεταστέγασης, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή κατοικία για τους άστεγους τσιγγάνους αλλά και αποκαθιστώντας την ομαλή συμβίωση στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη κοινωνική έρευνα μέσω του Πιλοτικού Γραφείου και προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο μεταστέγασης στο οποίο πρέπει να συμπράξει ο Δήμος Ελευσίνας προκειμένου να εγκριθεί από την Ειδική Γραμματεία και να υλοποιηθεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: 

«Το πολυσύνθετο πρόβλημα της παράνομης εγκατάστασης Ρομά σε περιοχές της Δυτικής Αττικής πρέπει να λυθεί και θα λυθεί μόνο με θεσμικές προσεγγίσεις, στη βάση σύμπραξης όλων των δημόσιων φορέων και με συμμετοχή των ίδιων των Ρομά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια για το θέμα που ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία των Υπουργείων μπαίνουν οι βάσεις για βιώσιμη λύση. Ήδη στο Δήμο Μεγάρων ολοκληρώθηκε η κοινωνική έρευνα- απογραφή, ετοιμάζεται ανάλογη παρέμβαση και στο Δήμο Ασπροπύργου, ενώ τόσο το Πιλοτικό Γραφείο της Δυτικής Αττικής όσο και το νέο Γραφείο Νομικής Στήριξης θα συμβάλουν αποφασιστικά στις προσπάθειές μας. Για πρώτη φορά σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης επιχειρείται μια συνολική παρέμβαση στη βάση τεκμηρίωσης και συνεργασιών. Η επιτυχία της όμως εξαρτάται και από την πραγματική συνεργασία των Δήμων, τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά και την στήριξη όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση - να μην διαιωνίζονται φαινόμενα καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων - να μην αφήνονται τσιγγάνοι και περίοικοι στην τύχη τους - και να ακυρώνεται κάθε ακούσια η εκούσια υποδαύλιση του ρατσισμού».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου