Ο σεβασμός στα άτομα με αναπηρία και το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν χωρίς εμπόδιαΤα άτομα με αναπηρία που ζουν στην περιοχή μας ή την επισκέπτονται είναι πολίτες που έχουν την ανάγκη και το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στη δημόσια ζωή: να κυκλοφορούν, να εργάζονται, να συναλλάσσονται με υπηρεσίες, να ψωνίζουν, να διασκεδάζουν.
Καθώς οι κινητικές (κυρίως) δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δυσχεραίνουν ή καθιστούν αδύνατη τη βάδισή τους, διευκολύνονται με τεχνητά μέσα, όπως είναι τα αναπηρικά αμαξίδια.
Για τη διευκόλυνσή τους κατά την κυκλοφορία τους σε εξωτερικούς χώρους έχουν δημιουργηθεί σε πολλά σημεία της πόλης ειδικές ράμπες διέλευσης, που εξομαλύνουν την υψομετρική διαφορά δρόμου-πεζοδρομίου, έτσι ώστε ανεμπόδιστα και με ασφάλεια να μπορούν να κατευθύνονται όπου επιθυμούν. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί και είναι ευκρινείς (μετά από την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμισή τους) θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων, οι οποίες εξυπηρετούν αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομο με αναπηρία και διαθέτουν το ειδικό σήμα στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου.
Αποτελεί συχνό φαινόμενο ωστόσο, τόσο η κατάληψη των θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από μη αναπηρικά, όσο και η στάθμευση αυτοκινήτων πάνω (!!!) σε ράμπες ή δίπλα από αυτές, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία, για τα οποία έχουν δημιουργηθεί και έπρεπε να εξυπηρετούν, να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.
Η στάθμευση ενός οχήματος, έστω και «για λίγο», σε θέση στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου, πάνω σε ράμπα ή δίπλα σε αυτήν με τρόπο που αποκλείει τη χρήση της, αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη και ασφαλή διέλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και εμποδιζόμενων ατόμων (ηλικιωμένων, μητέρων με μωρό σε βρεφικό καρότσι).
Η κατάληψη θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων και ο αποκλεισμός των ραμπών διέλευσης δείχνουν έλλειψη σεβασμού και αδιαφορία για τις ανάγκες ή δυσκολίες του συνανθρώπου μας. Αποτελούν κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση μιας ομάδας ατόμων που σύμφωνα με τις στατιστικές αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με την έκδοση του Νόμου 4530/2018 προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις στους οδηγούς που εμφανίζουν αντικοινωνική οδική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα «οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες» (Ν. 4530, άρθρο 29, παρ. 1β).
Ως Φορέας εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία καλούμε κάθε συμπολίτη μας να δείχνει τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία σε θέματα πρασβασιμότητας ατόμων με αναπηρία και παρακαλούμε για τα αυτονόητα: τον σεβασμό των ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία, καθώς και των θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων. Παρακαλούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα των συνανθρώπων μας με αναπηρία να ζουν ισότιμα, με ελευθερία, αυτονομία και αξιοπρέπεια στην πόλη μας.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Α.μεΑ, Γονέων και Φίλων Ιεράπετρας «Γεώργιος Σουργιαδάκης»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου