Αικατερίνη Ζερβάκη: Έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία η δημιουργία του κτηνιατρείου

 


 Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο  διαδικτυακό περιοδικό, MAXMAG,  της  Αικατερίνη Ζερβάκη πρόεδρο του “ΑΓΑΠΑΖΩ”. Αναφέρει η κυρία Ζερβάκη ενώ κατάφερε να  να δημιουργηθεί ένας κτηνιατρικός χώρος, έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας το κτηνιατρείο. Επίσης αναφέρει από που προκύπτει ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων που υπάρχουν στην περιοχή, για τα  έντυπα που μπαίνουν στους λογαριασμούς της ύδρευσης καθώς και για την επικουρική βοήθεια που παρέχει ο δήμος. 
 Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συνέντευξη : 

Ο Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ” ιδρύθηκε το 2014 και σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες, μάχεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και συμβίωσης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.
Είναι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ και δραστηριοποιείται στο Δήμο Φυλής (Χασιά – Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Ζωφριά), έχοντας ως κύριο μέλημα την προσφορά βοήθειας (περισυλλογή, περίθαλψη, φροντίδα των μικρών μας φίλων στο χώρο ύπαρξης τους, ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των κατοίκων, διάσωση και αναζήτηση κατάλληλων οικογενειών για υιοθεσίες) και στόχο, τη χαρτογράφηση όλων των αδέσποτων ζώων του, μειώνοντας τον αριθμό τους με στειρώσεις.
Αποτελείται από μία ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ (εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές), κάθε ηλικίας, που έχουν κοινό την αγάπη τους για τα ζώα.
Στηρίζει κάθε πολιτιστική, πολιτισμική ή ανθρωπιστική κίνηση με στόχο – σκοπό την Φιλοζωία, τον Πολιτισμό, την Ποιότητα Ζωής του Δήμου Φυλής .

Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής "ΑΓΑΠΑΖΩ"

Πηγή Εικόνας: Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ”

Κυρία Ζερβάκη ευχαριστούμε που είστε κοντά μας και θα μας μιλήσετε για θέματα που απασχολούν όλους μας. Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τα αδέσποτα;

Κι εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση τής ανάδειξης ενός τόσο ευαίσθητου θέματος. Ξεκίνησα πολλά χρόνια πριν δειλά δειλά, όταν πήγα να ζήσω στον δήμο Φυλής, το 2006.

-Πως προέκυψε ο Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ”; Ποιοι τον αποτελούν;

Ο φιλοζωικός σύλλογος προέκυψε μετά από 7 χρόνια μοναχικής κι αβάσταχτης πορείας. Δημιουργήθηκε μετά από προτροπή κάποιων ατόμων, για να υπάρξει πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς όπως συμβαίνει συνήθως, τον αποτελούν ελάχιστοι εθελοντές, εργαζόμενοι, νέα παιδιά.

-Οι περισσότεροι όταν ακούνε για φιλοζωική φαντάζονται έναν “παράδεισο” που χωράει κάθε αδέσποτο. Ποια είναι η πραγματικότητα; Τι είναι τελικά μία φιλοζωική;

Ο φιλοζωικός σύλλογος μόνο παράδεισος δεν είναι. Το αντίθετο θα έλεγα. Είναι μία “κόλαση ” Ένας αδιάκοπος αγώνας, από τρέξιμο, αγωνία, χρόνου, και χρήματος. Οι εθελοντές ενω θα έπρεπε να δρουν επικουρικά, βοηθώντας, τον Δήμο, γίνεται το αντίθετο. Ο δήμος βρίσκεται να βοηθά επικουρικά. Ο αριθμός των αδέσποτων του Δήμου τεράστιος και μη διαχειρίσιμος. Το επίπεδο των ανθρώπων, μαζί με τους καταυλισμούς των Ρομά, δημιουργούν ένα γιγαντιαίο πρόβλημα.

-Ο δήμος Φυλής είναι ένας μεγάλος δήμος με αρκετές ιδιομορφίες. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ζώα στον δήμο Φυλής;

Ο δήμος Φυλής αποτελείται από 4 μεγάλους δήμους. Ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων προκύπτει κατ' εξοχήν από τους βοσκούς και τούς τους κυνηγούς. Οι μεν βοσκοί αδιαφορούν παντελώς για την υγεία των ζώων, όπως και την στείρωση τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 6 μήνες ,γεννώνται άπειρα κουτάβια, κρατούν ένα η δύο και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε πεταμένα σε χωράφια. Γι' αυτό τα περισσότερα αδέσποτα είναι τσοπανόσκυλα . Η δεύτερη μεγάλη πληγή είναι οι κυνηγοί, οι οποίοι τα έχουν σαν εργαλεία τους. Μόλις πάψουν να κάνουν την δουλειά τους, τα ξεφορτώνονται, άρρωστα, φοβικά.

-Κάνοντας μία ανασκόπηση, τι έχει καταφέρει ο Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ”;

Κάνοντας ανασκόπηση θεωρώ και καμαρώνω γιατί αυτά τα λίγα παιδιά, έχουν προσφέρει ότι δεν έχει καταφέρει ο δήμος. Στα 7 χρόνια τής δράσης του, έχει βρει σπίτι για 2500 ζώα, έχει θεραπεύσει έναν τεράστιο αριθμό άρρωστων. -Έχει καταφέρει μετά από πίεση, δημόσιες αναρτήσεις να δημιουργηθεί ένα γραφείο διαχείρισης αδέσποτων ζώων, που λειτουργεί καλά, -Έχει καταφέρει να έχουμε σύμβαση με το ΔΙ.ΚΕ.ΠΑΖ, όπου νοσηλεύεται και στειρώνεται ένας αριθμός ζώων -Έχει καταφέρει να δημιουργηθεί ένας κτηνιατρικός χώρος όπου γίνονται μαζικές στειρώσεις με όνειρο να γίνει δημοτικό, καθημερινό κτηνιατρείο, ίσως κι 24ωρης λειτουργίας. -Κατάφερε να αγοραστεί ένα καινούργιο αυτοκίνητο που θα είναι μόνο για τα αδέσποτα, ίσως και με χρήση πρώτων βοηθειών -Έχει καταφέρει να υπάρχουν συμβάσεις σε ιδιώτη κτηνίατρο για στειρώσεις. -Διατίθεται τον τελευταίο χρόνο, κάποια ποσότητα τροφής και αντιπαρασιτικών φαρμάκων, που όμως δεν καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη σίτισης, ακόμα.

-Ποιοι είναι οι στόχοι για το άμεσο μέλλον;

Οι στόχοι μεγάλοι και θα παλέψουμε να πραγματοποιηθούν. Τα αιτήματα που τέθηκαν τελευταία είναι κι απόλυτα αναγκαία -Υπάρχει αναγκαιότητα σύμβασης για έκτακτα περιστατικά τραυματισμένων κι άρρωστων γατιών, κάτι που έχει παραμεληθεί πάρα πολύ -Αναγκαιότητα σύμβασης με εκπαιδευτικό κέντρο, όπου εκεί θα πηγαίνουν ζώα δύσκολα, ακοινώνητα, κακοποιημένα που έχουν μία φοβική συμπεριφορά. Θα εκπαιδεύονται και θα αναζητάμε υιοθεσία -Αναγκαιότητα για πανσιόν όπου θα πηγαίνουν ζώα γέρικα, άρρωστα τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν στον δρόμο, όπως και τα κουτάβια. -Η λειτουργία του κτηνιατρικού χώρου, σαν κτηνιατρείο για πολλές πολλές στειρώσεις. -Ενημέρωση των σχολείων των πολιτών με έντυπα, ώστε να ξέρουν τίς υποχρεώσεις τους, απέναντι στα δικά τους ζώα αλλά και τα αδέσποτα Ήδη έγινε η αρχή με έντυπα που μπαίνουν στους λογαριασμούς της ευδαπ, έχοντας κάθε τετράμηνο ένα διαφορετικό μήνυμα.

-Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει το έργο του συλλόγου; Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής στον Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σύλλογος Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ”;

  • -Όλοι μπορούν να βοηθήσουν, στον βαθμό που μπορούν. 
  • -Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για φιλοξενίες. Αν κάποιος διαθέτει χώρο, θα ήταν πραγματικά καταλυτικό η φιλοξενία που είναι το Α και το Ω μιας υιοθεσίας. 
  • -Υπάρχει ανάγκη πολλές φορές, μεταφοράς ενός κτυπημένου ζώου.
  •  -Υπάρχει ανάγκη τροφής και φαρμάκων 
  • -Υπάρχει ανάγκη κάποιες μέρες της εβδομάδας να πηγαίνει να ταΐζει στο βουνό της Χασιάς, για να ανακουφίζεται η μόνη εθελόντρια που πάει 
  • -Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αναλάβει κάποιος το κομμάτι της προώθησης των ζώων, για υιοθεσία σε φιλοζωικές ομάδες.
  •  -Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης από την ομοσπονδία, στα προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία Απλά μας στέλνει μήνυμα, αναφέροντας τον τομέα που εκείνος μπορεί να βοηθήσει. Ποτέ και τίποτα δεν είναι υποχρέωση η δέσμευση

Πηγή Εικόνας: Αρχείο Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ”

-Ο δήμος Φυλής έχει σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο- Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων). Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πως μπορεί να βοηθήσει τον δημότη;

Η σύμβαση με το ΔΙ.ΚΕ.ΠΑΖ (διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων)είναι μία σημαντική βοήθεια όσον αφορά τον εμβολιασμό το microchip,τις στειρώσεις ,τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα. Ο δημότης που αντιμετωπίζει ένα περιστατικό, απευθύνεται στο γραφείο διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ώστε να επιληφθεί, μεταφέροντας το εκεί.

-Πρόσφατα δημιουργήθηκε στον Δήμο Φυλής Σύγχρονο Δημοτικό Κτηνιατρείο. Τι προσφέρει και πως μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό των ζώων;

Προς το παρόν είναι ένας υπέροχος χώρος, όπου πραγματοποιούνται μαζικές στειρώσεις ζώων. Το όνειρο μας είναι να ξεπεράσει την γραφειοκρατία και να λειτουργήσει σαν κτηνιατρείο σε καθημερινή, ίσως κι 24ωρης βάσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου