Αυθαίρετα: Νέο νομοσχέδιο με μειωμένα παράβολα και περισσότερες δόσεις

Εξόφληση σε περισσότερες δόσεις, μειωμένα παράβολα και πρόστιμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το εν λόγω νομοσχέδιο εμπεριέχει και επιπρόσθετες εκπτώσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ προβλέπει και παράταση δύο ετών και την τακτοποίηση και των επανυπολογισμό προστίμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», περιλαμβάνει τα παρακάτω.
1. Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.
2. Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τετραγωνικά μέτρα, 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τετραγωνικά μέτρα, 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500 – 2.000 τετραγωνικά μέτρα, 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000τετραγωνικά μέτρα Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τετραγωνικά μέτρα στις 10.000 ευρώ.
3. Μειώσεις προστίμων: Ειδικότερα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9/12/2017 έως τις 8/6/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.
4. Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της Εκκλησίας αλλά και των παλαιοημερολογιτών καθώς και σε αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων.
5. Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τρις τελευταίους νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.
Πηγή: http://www.sofokleousin.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου