Εργασία και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες



Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη «Όρθια Ελλάδα»
Μαρία Ναυροζίδου

Εργασία και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Τι συμβαίνει και πως μπορεί να αλλάξει

Στις «υποτιθέμενες» ανοικτές κοινωνίες του αιώνα μας δεσπόζουν, ακόμα, αντιλήψεις και στερεότυπα , που καταδεικνύουν με τον προφανέστερο τρόπο , την άρνηση αποδοχής της διαφορετικότητας του ατόμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ιδιόμορφος ρατσισμός , ο οποίος εισχωρεί στον κοινωνικό ιστό και γίνεται ασυναίσθητα αποδεκτός από μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Αυτού του είδους ο ρατσισμός , ενώ δεν θα έπρεπε, είναι ιδιαίτερα έντονος στον εργασιακό χώρο,  εκφράζεται με πολλές μορφές και σε διαφορετικά επίπεδα  και αφαιρεί την έξωθεν καλή μαρτυρία μιας ανεκτικής κοινωνίας.
Δεν είναι λίγες οι ειδήσεις εκείνες, που κάνουν λόγο για απόρριψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  στην αναζήτηση εργασίας, ενώ το ίδιο σημαντικά ποσοστά άρνησης πρόσληψης, παρατηρούμε και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Όσον αφορά  τα ΑμεΑ είναι γενικώς αποδεκτό (ο ρατσισμός που λέγαμε πιο πάνω) ότι η κοινωνία είχε χαμηλές προσδοκίες για άτομα με αναπηρία  και ενώ οι θέσεις εργασίας υπάρχουν ,οι πόρτες κλείνουν επειδή δεν προωθείται ένα περιβάλλον που θα στηρίζει και θα αποδέχεται τη διαφορετικότητα.
Μην ξεχνάμε τα σοβαρά, δομικά εμπόδια της ελληνικής αγοράς εργασίας τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο από τους φορείς υποστήριξης της εργασιακής ένταξης όσο  και  από  τους  ίδιους  τους  επωφελούμενους.
Προτάσεις
Ποιες είναι, όμως, οι δράσεις που θα μπορούσαν ν΄αλλάξουν την κατάσταση; Η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για την διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Η απασχόληση σε φορείς της κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τα άτομα με τέτοιον τρόπο ώστε να καταστεί γι αυτά ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μετάβασή τους στην ελεύθερη αγορά εργασίας.
Επίσης, τα προγράμματα του οργανισμού απασχόλησης εργατικού δυναμικού (οαΕδ) θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να καλύπτουν καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα τις ανάγκες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Προτείνεται, δηλαδή, μία ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της ένταξης των ατόμων ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας και για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Επίσης, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όχι μόνο των εργοδοτών και της ευρύτερης κοινωνίας, αλλά και των ίδιων των ατόμων που υφίστανται διακρίσεις.
Στη σημερινή περίοδο θεωρείται απαραίτητη η ενεργητική συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και η κινητοποίηση και η εμπλοκή της ευρύτερης κοινότητας σε δράσεις που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην αγορά εργασίας επί ίσοις όροις.
Λίγα λόγια για μένα…
Γεννήθηκα  από πρόσφυγες γονείς Ποντιακής καταγωγής και μεγάλωσα στο Μοσχάτο απ' όπου και αποφοίτησα από το 1ο Λύκειο. Είμαι μητέρα τριών παιδιών της Ευφροσύνης, του Ορέστη και της Χριστίνας- Νεφέλης. Αποφοίτησα από τη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων -Παιδοκόμων «Ανδρέας Συγγρός» και εργάστηκα ως βρεφονηπιοκόμος στον Παιδικό Σταθμό του Θεραπευτηρίου Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», γραμματέας του Τμήματος Διεύθυνσης στην Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής και διετέλεσα συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής-Ντίνου Βρεττού.
Επί εννέα έτη εκλέγομαι Δημοτική Σύμβουλος Αχαρνών όπου μέχρι πρότινος κατείχα τη θέση της Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Αχαρνών. Είμαι μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) και μέλος του Δ.Σ. του κέντρου πρόληψης Δήμου Αχαρνών «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»
Αποτελώ ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής στον οποίον εκλέγομαι πρόεδρος επί 11 έτη και μέλος του Δ.Σ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων, όπου ήμουν Αντιπρόεδρος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εργάζομαι, ασταμάτητα, για την υποστήριξη των οικογενειών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αξιοποιώντας σχετικά προγράμματα, χορηγίες και δωρεές. Πλούσια αρθρογραφία σχετικά με θέματα οικογενειών έχουν δημοσιευθεί στον τύπο.
Με τόλμη αποφάσισα να συνταχθώ με την «Όρθια Ελλάδα» διότι πιστεύω και εμπιστεύομαι τον καινοτόμο τρόπο πολιτικής που εμπεριέχεται στις θέσεις και στο πρόγραμμά της, εμπνευσμένο από τους πολίτες που θέλουν, ονειρεύονται και αγωνίζονται για το καλύτερο μέλλον.
Οραματίζομαι μια ενωμένη Ευρώπη που θα εκτιμά τους πολίτες και τους κατοίκους της προκειμένου να επιτύχουν από κοινού υψηλότερα πρότυπα ανθρώπινης, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και τεχνικής ανάπτυξης.

Δ/νση: Φιλαδελφείας 72, Αχαρνές
e-mail: marianaurozidou@hotmail.com
FB: Μαρία Χρ. Ναυροζίδου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου