Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.
Το 2017, από τις 15 Νοεμβρίου και ύστερα όπου σημειώθηκαν οι φονικές πλημμύρες, αποτελεί για την Δυτική Αττική σημείο καμπής.
Πριν από την ημερομηνία αυτή, υπήρχε λίγο-πολύ μια φυσιολογική κατάσταση.
Μετά από αυτή, αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή και κυριολεκτικά νέα κατάσταση που σπάνια συμβαίνει σε τέτοια έκταση.
Για να ανταποκριθούμε στο χάος που είχε δημιουργηθεί, εξαντλήσαμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Σ.Ο.Π.Π τον θεσμικό μας ρόλο.
Υπερβήκαμε τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που είχαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.
Το γεγονός δε, της οργάνωσης ειδικού Συνεδρίου για την Δυτική Αττική από την Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την γενικότερα σοβαρή κατάσταση της περιοχής μας.
Σήμερα η κατάσταση έχει ασφαλώς βελτιωθεί, ωστόσο, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανοιχτές πληγές αλλά και εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κυρίες και Κύριοι.
Ότι συνέβη στις 15 Νοεμβρίου στη Δυτική Αττική, κυριαρχεί στη σκέψη και στη δράση μας.
Ωστόσο επειδή η ζωή προχωρά, μέσα στο 2017 είχαμε σημαντικές προόδους για την προώθηση ή την επίλυση προβλημάτων, είχαμε όμως σε κάποιες περιπτώσεις και καθυστερήσεις για αντικειμενικούς λόγους.
Το 2017 ήταν χρονιά δημοπρατήσεων εργολαβιών, αφού συνολικά έγιναν 16 Δημοπρατήσεις έργων, ενώ ωριμάσαμε περισσότερα από 20.
Επειδή δε είμαστε ακόμα στις αρχές του 2018, όποια προβλήματα καθυστερήσεων υπάρξουν σε ότι αφορά τις ενάρξεις εργασιών, που θα υπάρξουν, εκτιμώ πως θα αντιμετωπιστούν, και οι πολίτες θα δουν όλα αυτά τα έργα να υλοποιούνται.
Είχαμε όμως και περαιώσεις, τόσο υλικών όσο και άυλων έργων και παρεμβάσεων.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα:
Η Περιφερειακή του Αιγάλεω, το έργο των αθλοπαιδιών και αναψυχής στο Δήμο Φυλής, η κοινωνική έρευνα απογράφη στο Βλυχό Μεγάρων, και του γραφείου στήριξης Ρομά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ξεκίνησαν τα έργα:
Υδροδότησης του Πανοράματος και της δημιουργίας γέφυρας στον Ασπρόπυργο, που έπεσε στις πλημμύρες του 2015,τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, σταμάτησαν όμως για γραφειοκρατικούς λόγους, αφού δεν πληρώθηκαν οι εργολάβοι.
Σήμερα, στο μεν πρώτο έγινε επανεκκίνηση εργασιών, στο δε δεύτερο που είναι στα τελειώματα, αναμένεται να πληρωθεί ο εργολάβος για να ολοκληρωθεί άμεσα.
Προβλήματα όμως μη πληρωμών υπήρξαν και με τις άυλες δράσεις, οι οποίες όμως ολοκληρώθηκαν, για να γίνει στη συνέχεια η οικονομική τους τακτοποίηση.
Θεωρώ, ότι είναι ξεκάθαρο που χρειάζεται να δοθούν λύσεις, ή για να το πω καλύτερα, δεν μπορεί εξ’ αιτίας μη πληρωμών να γίνεται παύση εργασιών, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οικονομικά θέματα.
Έγιναν επίσης μικρότερες παρεμβάσεις, καίριας όμως σημασίας, όπως πχ αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων στο ύψος του προαστιακού της Μαγουλάς και στο ύψος των γραμμών του τραίνου προς Μάνδρα, τις οποίες προωθούσαμε πάνω από δυο χρόνια.
Φαίνεται δε πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος, μέχρι να καταφέρουμε μαζί με την Π.Ε. Πειραιά την λειτουργία ειδικού σταθμού για τον εντοπισμό δυσοσμιών, που εμφανίζονται κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί και ύστερα:
Η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού συμβούλιου για την δημιουργία του Β.ΙΠΑ.ΝΟΤ.
Η πραγματοποίηση άσκησης επί χάρτου για τα ΣΑΤΑΜΕ, αλλά και η εκ νέου διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων.
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη μελετητή των καμένων του Κ.Δ.Α.Υ.
Η συνέχιση της απόσυρσης χιλιάδων ακόμα τόνων εκκαμινευμάτων.
Οι παρεμβάσεις μας με το ‘Υγεία για όλους’ σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η πρωτοβουλία για τον Προαγωνιστικό έλεγχο υγείας μικρών αθλητών, που ξεκίνησε από την Ελευσίνα και την επεκτείναμε στη Φυλή.
Η τεκμηρίωση μας σε ζητήματα ισότητας των δυο φύλων.
Οι πρωτοβουλίες για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Η πρώτη διαβούλευση για ζητήματα νεολαίας.
Η μόνιμη και σταθερή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού για όλα αυτά, όπως και σε θέματα καθαριότητας, καθώς και η προώθηση μέσω του ‘Έλα στον κύκλο μου’ της ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού, κοκ, δείχνουν πως και το 2017 κινηθήκαμε σε όλα τα μέτωπα, είτε λύνοντας είτε προωθώντας προβλήματα των πολιτών. 
Επιπλέον, στηρίζοντας λαϊκά αιτήματα, είδαμε π.χ. το μεν αίτημα να μην γίνουν λατομεία βωξίτη στα Μέγαρα να κερδίζεται, όχι όμως και την παραχώρηση των έξι χώρων του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι και Πρωθυπουργική δέσμευση, ενώ συνεχίσαμε να συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους στο Ελευσις21.
Παρά τα όποια κενά, λάθη ή αδυναμίες, βρεθήκαμε και το 2017 στον πυρήνα των προβλημάτων της κοινωνίας και των πολιτών, με αποδεδειγμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ωστόσο στην παρούσα φάση, είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα.
Η αποκατάσταση και η επαναφορά της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές  από τις πλημμύρες, κυρίως της Μάνδρας αλλά και της Νέας Περάμου και λιγότερο της Μαγούλας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας αποτελεί μονόδρομο.
Το λέω αυτό γιατί παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες μας, χωρίς να είναι αρμοδιότητα μας, όπως π.χ. η μη επαναδρομολόγηση της λεωφορειακής γραμμής 861- που αποτελεί πλήγμα για τους κατοίκους.
Όμως το αντιπλημμυρικό έργο της «Αγίας Αικατερίνης έκτροπη Σούρες», η αποκατάσταση της Π.Ε.Ο.Α Θηβών, και η απόφαση παροχής 15.000.000,00 ευρώ στους πλημμυροπαθείς, είναι ο άξονας στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε τις εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση τους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.
Φυσικά ούτε ο χρόνος επαρκεί, ούτε μπορεί να γίνει στο Περιφερειακό συμβούλιο αναλυτική παράθεση, της ουσιαστικής συμβολής που είχε από την πρώτη στιγμή της πλημμυράς η Περιφέρεια Αττικής, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ίδια ένταση σε θέματα αποκατάστασης.
Ξεκινώντας, πχ από τις διανοίξεις ρεμάτων και φτάνοντας μέχρι την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, έως τις καθημερινά συνεχιζόμενες παρεμβάσεις μας για λύσεις πολύ μικρών, μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων, καθοριστικής όμως σημασίας για την επαναφορά της κανονικότητας στη ζωή των πολιτών.
Άλλο βέβαια αν ορισμένα ΜΜΕ, αφού εξάντλησαν τις πρώτες μέρες τον ενημερωτικό τους οίστρο, μετά εξαφανίστηκαν ή επανεμφανιζόμενα, διαπιστώνουν πως δεν γίνεται τίποτα στις πληγείσες περιοχές.
Επειδή λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτό που για εμάς μετράει είναι το αποτέλεσμα, οφείλουμε, ξεκινώντας από την Κυβέρνηση, από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού να αναμετρηθούμε με τον χρόνο αλλά και την γραφειοκρατία.
Οφείλουμε να θέσουμε όλοι μαζί τον εξής στόχο, με τον οποίο και θα κλείσω την ομιλία μου:
Οι δημοπρατήσεις εργολαβιών, που αφορούν τα αντιπλημμυρικό έργο της «Αγίας Αικατερίνης έκτροπη Σούρες» και την αποκατάσταση της ΠΕΟΑ Θηβών, καθώς και η δέσμευση μας για την παροχή οικονομικής βοηθείας, να γίνουν πράξη μέσα στο 2018.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου