Ψηφιακή εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Άτομα με Αναπηρία, όπως ακριβώς είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Μετά από περίπου έναν χρόνο, το Εθνικό Σχέδιο είναι μία πραγματικότητα και η υλοποίηση του έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε ψηφιακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με τίτλο «Πως οι καλές προθέσεις μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες πράξεις», ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες καθώς και τις εμβληματικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Μαρία Γαβουνέλη, ως εκπρόσωποι των φορέων που έχουν άμεση σχέση τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχέδιου Δράσης, ενώ παρακολούθησαν περισσότεροι από 80 εκπρόσωποι ομοσπονδιών, φορέων, ενώσεων και συλλόγων για τα Άτομα με Αναπηρία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από όλη την Ελλάδα.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της εκδήλωσης σημείωσε ότι «Η Νέα Δημοκρατία με συνέπεια και σταθερότητα βρίσκεται στο πλευρό των ΑμεΑ» υπογραμμίζοντας ότι «το Εθνικό σχέδιο για τα Άτομα με Αναπηρία υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο  την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κριθεί από το αποτέλεσμα της πολιτικής του και όχι από τις προθέσεις του».

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε ότι «επιδίωξη του Πρωθυπουργού ήταν να μην πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο να περιλαμβάνει εκθέσεις ιδεών σχετικά με τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας αλλά να είναι ένα απτό, εφαρμοσμένο, μετρήσιμο σχέδιο. Ένας πραγματικός οδικός χάρτης για το πως θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια». Τόνισε επίσης ότι «Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, υπάρχει ένα σχέδιο έτσι ώστε αφενός εμείς να λογοδοτούμε για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και αφετέρου οι συμπολίτες μας να μπορούν να μας αξιολογούν και να μας κρίνουν εάν τυχόν δεν προάγεται το έργο σύμφωνα με αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σημείωσε ότι «Το γεγονός ότι η χώρα αποκτά ένα σχέδιο δράσης έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πως τα θέματα των ΑμεΑ εξελίσσονται στη χώρα είναι μια σημαντική εξέλιξη», ενώ τόνισε ότι «το σχέδιο δράσης έχει μια τεράστια πολιτική σημασία διότι δημιουργεί ένα κεκτημένο που οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να το αποφύγουν».

Τέλος, η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, ανέφερε ότι το Σχέδιο Δράσης είναι «ένα από τα σημαντικότερα πράγματα τα οποία έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια για τα Άτομα με Αναπηρία» καθώς αποτελεί «την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η χώρα μας τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από τις Γραμματείες για τα Άτομα με Αναπηρία και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Τη συζήτηση συντόνισαν οι επικεφαλής τους Κώστας Λολίτσας και Μαρία Νάτσιου, ενώ το παρών έδωσαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος, ο Εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης, ο Γραμματέας Προγράμματος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής Πίστη Κρυσταλλίδου και ο Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Σπύρος Σταθούλης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου