Υπό το πρίσμα της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2021-2030 και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου με μεγάλη επιτυχία, διαδικτυακή ημερίδα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα “Προς μία φιλική, ευέλικτη και προσβάσιμη Περιφέρεια για τα Άτομα με Αναπηρία υπό το πρίσμα της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2021-2030 και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία”, με σκοπό την κατάρτιση μίας Στρατηγικής Περιφερειακού Σχεδίου για τα Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην συζήτηση συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, ιατρικού και ακαδημαϊκού κύκλου. Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροαπεικόνισης, Δρ. Μάριος Πολίτης, ο Παραολυμπιονίκης και Έφορος Αθλημάτων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ανδρέας Κατσαρός και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας για τα Άτομα με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Κούτσιανος.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική, με σημεία-κλειδιά την φιλική και βιώσιμη Προσβασιμότητα και την Απασχόληση άνευ εμποδίων για τα Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια μας. Οι ομιλητές τόνισαν ότι μέσα από την σύμπλευση της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2021-2030 και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, θα ληφθούν ξεκάθαροι και μετρήσιμοι στόχοι και δράσεις που θα οδηγήσουν σε προσβάσιμες πόλεις, δήμους και κατ’επέκταση προσβάσιμες περιφέρειες για τα άτομα με αναπηρία. Πρωτίστως, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, μιας και αποτελεί την βάση για να επιτευχθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις και όλες τις εκτάσεις της. Επίσης καίρια προτεραιότητα είναι η προσβασιμότητα στην απασχόληση και την ανοιχτή αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους συμμετέχοντες η πλατφόρμα “Inclusively”, μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, την οποία ίδρυσε ο Δρ. Μάριος Πολίτης, και η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την εξατομίκευση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, φέρνει σε επαφή τα άτομα αυτά με εργοδότες για την εύρεση εργασίας μέσω προχωρημένης τεχνολογίας. Η πλατφόρμα αυτή εφαρμόζεται στην Αμερική και προς το παρόν δεν έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόταση του κύριου Κατσαρού, για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας ως ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πρότυπο Κέντρο Παραολυμπιακών Χειμερινών Αθλημάτων.

Τα προαναφερθέντα είναι μόνο μερικές από τις τόσο αξιόλογες δράσεις που προτάθηκαν και συζητήθηκαν στην ημερίδα. Εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δεσμευόμαστε τώρα να συγκεντρώσουμε, να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε όλα όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, ώστε, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της επερχόμενης μεταλιγνιτικής περιόδου στα άτομα με αναπηρία, να δρομολογήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά μία Στρατηγική Περιφερειακού Σχεδίου για να καταστεί η Περιφέρεια μας πιο φιλική, πιο βιώσιμη, πιο ευέλικτη και πιο προσβάσιμη για όλους!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο: