Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων και το Ε.Α.Π.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, απηύθυνε χαιρετισμό στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Οι πηγές για την Επανάσταση του 1821 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, Καθηγητής, Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας. Με ομιλίες τους στην εκδήλωση συμμετείχαν, η ιστορικός - καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αθανασία Μπάλτα, καθώς και η ιστορικός - διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, Ελένη Δρούλια.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Μπούρας ανέφερε τα εξής:

«Διανύουμε ένα έτος επετειακό, εκείνο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ένα έτος που δεν μπορεί, ούτε και του ταιριάζει, να περάσει χωρίς τις τιμές και τον σεβασμό που του αξίζει, παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση υγείας που θέτει σε καθημερινή βάση σε κίνδυνο ζωές των συμπολιτών μας.

Το 1821 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο. Κατά τον μακρόχρονο, σχεδόν δεκαετή Αγώνα που ακολούθησε, οι Έλληνες πολέμησαν με όλα τα όπλα που διέθεταν, στρατιωτικά και διπλωματικά. Κατέθεσαν στον ιερό σκοπό  όλη τους την ψυχή, όλη τους την ψυχική δύναμη και όλες τους τις αντοχές, σύσσωμοι, νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά. Έδειξαν ακατάβλητη αποφασιστικότητα προκειμένου να κερδίσουν τα αγαθά της Ελευθερίας και της Πατρίδας. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» που κυριάρχησε εξαρχής ήταν απόλυτο και ακριβές. Αντίβαρο της Ελευθερίας ο Θάνατος. Χωρίς εναλλακτική ενδιάμεση κατάσταση. Αξίζει να τιμούμε τους προγόνους που πάλεψαν για την σημερινή Ελευθερία που χαιρόμαστε όλες και όλοι. Αλλά για να τους τιμήσουμε, καλούμαστε να τους γνωρίσουμε, να τους πλησιάσουμε διασχίζοντας τον χρόνο και την Ιστορία. Καλούμαστε να τους προσεγγίσουμε μέσα από τα ίχνη, τις πηγές, που κατέλειπαν, ώστε να ανασυστήσουμε το παρελθόν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, να αντιληφθούμε τα πάθη και τους πόθους τους. Καλούμαστε να γνωρίσουμε την καθημερινότητα και τις υπερβάσεις. Ανατρέχουμε στα λόγια, τις προσδοκίες και τις πράξεις τους. 

Για να πετύχουμε αυτές τις προσεγγίσεις οδηγούμαστε στις πηγές, στα γραπτά κείμενα, χειρόγραφα και έντυπα, στις περιγραφές, τις πληροφορίες και τις εικόνες. Πηγές που συγκεντρώνονται με προσήλωση και φυλάσσονται σε αρχεία και βιβλιοθήκες. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι θεματοφύλακας της Ιστορίας από το 1844 που ιδρύθηκε. Συγκεντρώνει, τεκμηριώνει και διαθέτει, ανοικτά και ισότιμα προς όλους, τις πολύτιμες πηγές. Πολλές από αυτές είναι σε ψηφιακή μορφή, οπότε είναι προσβάσιμες και εξ αποστάσεως, χωρίς περιορισμούς ωραρίου και φυσικής προσέγγισης. Αξίζει να γνωρίζουμε καλύτερα και εις βάθος τα πράγματα του 1821. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατός ο στοχασμός και ο αναστοχασμός για το παρόν και, κυρίως, για να χαράξουμε το μέλλον με υπερηφάνεια.»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου