Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τίμησε η Περιφέρεια Αττικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και η Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Μαίρη Βιδάλη, η Περιφέρεια Αττικής γιόρτασε το κορυφαίο αυτό είδος πνευματικής δημιουργίας με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Άνθρωποι της Περιφέρειας – Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στελέχη, εργαζόμενοι, συνεργάτες - που ασχολούνται με τη συγγραφή, τη μουσική, την υποκριτική, διαβάζουν τους αγαπημένους τους στίχους σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με αγάπη και μεράκι και μπορείτε να παρακολουθήσετε στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=ZPrE3vx32zc

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τη σχετική πρωτοβουλία ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, δήλωσε:

«Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μια μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού, που – όχι τυχαία – καθιερώθηκε το 1999 από την UNESCO μετά από εισήγηση του Έλληνα Πρέσβη στον Οργανισμό, Βασίλη Βασιλικού. Και λέω όχι τυχαία, καθώς η ποίηση είναι το είδος λόγου που ανέδειξε τον Ελληνικό Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο ως τη βυζαντινή υμνογραφία, από τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, οι Έλληνες ποιητές διαχρονικά χάρισαν αριστουργηματικές δημιουργίες που σημάδεψαν και πολλές φορές καθόρισαν όχι μόνο τον Ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο πνευματικό ορίζοντα. Όχι τυχαία επίσης, είναι η επιλογή να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συμβολίζει τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη, από το σκοτάδι στο φως και την αναγέννηση της φύσης. Εξάλλου, αυτή δεν είναι και η ουσιαστική προσφορά της ποίησης; Να μας χαρίζει το φως, την πραγματική χαρά της ζωής, να ανθίζει τη σκέψη μας και να μπολιάζει με πολύτιμες ιδέες το μυαλό και την καρδιά κάθε ανθρώπου. Ο Ντελακρουά είχε πει ότι δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση. Ας προσθέσουμε: δεν υπάρχει ζωή χωρίς ποίηση».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Μαίρη Βιδάλη, δήλωσε:

«Η ποίηση είναι ίσως το μοναδικό είδος λόγου, για το οποίο δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός. Και αυτό, γιατί την ποίηση την καταλαβαίνουμε με την καρδιά, χωρίς τους περιορισμούς και τα στεγανά της λογικής. Μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε τη μαγεία της. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτή τη μαγεία να γεμίσει τη ζωή μας. Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους και τα στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν σε αυτή τη πρωτοβουλία μας.

Αφήνοντας για λίγο ο καθένας και η καθεμία τα καθημερινά τους καθήκοντα, μας θυμίζουν ότι η ποίηση ενώνει, ομορφαίνει τη ζωή, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και υψηλές αξίες για να παλέψουμε για το καλύτερο».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου