Δέσμη έργων στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και την Ελαιουργική

Με την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο επίκεντρο, δέσμη έργων ανακοινώθηκε σε επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, όπου τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1.650.000 Ευρώ.

Στο γενικότερο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών που θα φιλοξενήσουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2023, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται τα παρακάτω έργα:

  • Α’ φάση στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1.650.000 Ευρώ.
  • Το παραπάνω έργο υλοποιείται και ενισχύεται επιπλέον με το ποσό των 650.000 ευρώ για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α’ φάσης.
  • Διαμόρφωση της πύλης εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού χώρου, υποέργο για το οποίο, όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, θα εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή ως προς τη χρηματοδότηση του, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
  • Ανακατασκευή της Ελαιουργικής προς αξιοποίηση με προϋπολογισμό 6.900.000 ευρώ.
  • Σχεδιασμός για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μέσω της Ιεράς Οδού με την Ακρόπολη.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει να αναδείξει το πραγματικό πρόσωπο της Δυτικής Αττικής και της Ελευσίνας σε όλο τον κόσμο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 εκτελεί πολύ σημαντικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας τα οποία προτείναμε και συζητήσαμε στον Περιφερειάρχη και την Υπουργό και αναμένεται να συνδεθούν με την ευρύτερη περιοχή, ως σύνδεσμοι ιστορίας και πολιτισμού, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ολική ανακατασκευή και η σύνδεση με τον Αρχαιολογικό χώρο και η αξιοποίηση της Ελαιουργικής.

Οι ανεκμετάλλευτοι θησαυροί της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας πρέπει να αναδειχθούν, για τους πολίτες της περιοχής μας, για τους επισκέπτες του τόπου μας. Με συγκεκριμένα έργα, με αγαστή συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου, θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα που βλέπουμε οι κάτοικοι της πόλης καθημερινά, και την εικόνα της περιοχής μας διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο. Να βάλουμε τον τόπο μας στη θέση που σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο του αξίζει».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου