Για το έργο που έχει παράσχει και συνεχίζει να δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής στο τομέα της στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία βραβεύθηκε χθες, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Πρόσβαση Παντού» που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Την ημερίδα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΣΕΦ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο». Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε, τόσο στα έργα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όσο και στα πρόγραμμα που δρομολογούνται με στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δρομολόγηση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρο στη Ραφήνα, το οποίο σύντομα δημοπρατείται από το ΠΕΠ Αττικής με χρηματοδότηση ύψους 3,8 εκ. ευρώ.
Στην ημερίδα πραγματοποίησαν τοποθετήσεις μεταξύ άλλων η Βουλευτής Άννα Καραμανλή ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την ισότητα, τη νεολαία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η Προέδρος του Σ.Ε.Φ., Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Αθανάσιος Στρίγκας Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΦ, ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, ο Γιώργος Μαρωνίτης Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρώτας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ευάγγελος Αυγουλάς Δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με άλλα Μάτια», ενώ παρόντες ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες, Νήσων, Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Μεταφορών, Βασίλης Γιαννακόπουλος.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην προγραμματική εξαγγελία για μια Περιφέρεια κοινωνικής συνοχής, ισότητας και χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης υπογράμμισε ότι η πανδημία έχει δυσχεράνει περισσότερο τη ζωή των ΑμεΑ και μάλιστα «επεκτείνοντας τον βαθμό αποκλεισμού τους».
Στη συνέχεια τόνισε: «Οι υγιείς πόλεις με πρόσβαση παντού, δεν είναι για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλους μας, ενώ μέσα από αυτές αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας αλλά κυρίως την ανθρωπιά μας». Παρατήρησε δε, ότι προς την κατεύθυνση αυτή προσεγγίστηκε το ζήτημα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, μέσα από την χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γενικότερα, για την κοινωνική οικονομική και ψυχολογική στήριξη των πολιτών.
«Χρηματοδοτούμε 24 δομές που έχουν δημιουργηθεί ως κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για περισσότερους από 1000 ωφελούμενους καθώς και 8 Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία. Επίσης προβλέπονται και παρεχόμενες υπηρεσίες όπως η πρόσληψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση των μαθητών με αναπηρία, καθώς και σχολικών νοσηλευτών για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης, η παροχή υπηρεσιών διαβίωσης και φροντίδας, καθώς και υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχιατρικής παρακολούθησης, συμβουλευτική παροχή αλλά και φαρμακευτική αγωγή». Παράλληλα, με τη χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιούνται έργα ανάπλασης, υποδομών και διαμόρφωσης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στους δήμους. Ως παράδειγμα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τον Κορυδαλλό, όπου προβλέφθηκε δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών με ιδιαίτερη πρόνοια για τα άτομα με προβληματική κίνηση, καθώς και περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου και του αστικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα και στο δήμο Αγίου Δημητρίου, «με συνέπεια τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας», περιλαμβάνονται ράμπες ΑΜΕΑ καθώς και προσβασιμότητα τους σε όλα τα πεζοδρόμια, όπως και στην κατασκευή του 1ου βιοκλιματικού Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου στο δήμο Διονύσου.
Ο Γ. Πατούλης έκανε εκτενή αναφορά στη δρομολόγηση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρο στη Ραφήνα, το οποίο σύντομα δημοπρατείται από το ΠΕΠ Αττικής με 3,8 εκ. ευρώ, όπου θα προπονούνται, θα αγωνίζονται και θα φιλοξενούνται οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία. Σημείωσε δε, ότι στην έκταση των 65 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθούν μεταξύ άλλων, γήπεδα, πισίνες, ποδηλατόδρομοι, ξενώνες κλπ. «Στόχος μας είναι να κάνουμε μία νέα αρχή, να δώσουμε την ώθηση και τις προϋποθέσεις σε αθλητές με αναπηρία, που τόσες πολλές φορές μας έχουν κάνει περήφανους, διδάσκοντας την υπέρβαση ψυχής και δυνάμεων, φέρνοντας διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια στη χώρα», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Υπογράμμισε δε, ότι «στην Περιφέρεια Αττικής εργαζόμαστε συστηματικά για να αναχαιτιστούν τα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία και να επιτρέψουμε στη διαφορετικότητα να μεγαλουργήσει και να συμπεριλάβει όλους μας, είτε τα άτομα με αναπηρία, είτε τους εν δυνάμει μελλοντικά άτομα με αναπηρία, είτε λόγω γήρατος είτε κάποιας άτυχης κατάστασης ενός τροχαίου, ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας που μπορεί να σε βρει μεσοπέλαγα στη ζωή».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου