Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας, «Αντώνης Τρίτσης», διοργάνωσαν την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στο επίκεντρο της Ημερίδας βρέθηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Προσβασιμότητα για Όλους και Δημόσιος Χώρος», άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν η Δ. Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια σε θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σ. Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, ο Σ. Ζωγραφάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, ο Ν. Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής, ο Α. Λεωτσάκος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, ο Ν. Ζενέτος, Δήμαρχος Δ. Ιλίου, ο Σ. Τσίρμπας, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Γ. Ρεθυμνιωτάκης, Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων και εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή των ΑμεΑ» και ο Θ. Κουμούρης, ποιητής και συνεργάτης της «Φωνής των ΑμεΑ».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις και δρώμενα που έλαβαν χώρα τόσο σε στεγασμένο χώρο στην Οθωνική αυλή, όσο και σε υπαίθριο χώρο στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν δράσεις όπως, η «Πλανόδια βιβλιοθήκη», εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης, μάθημα χαρούμενης ζωής από την Ε. Ντελιδάκη, Performance «Χορός για όλους» με υπεύθυνη την κα Δ. Κουκλάκη, Performanceπαρα-TaeKwonDo με υπεύθυνη την κα Κ. Χατζογιαννάκη και «Liberty with a guidedog» με υπεύθυνο τον κ. Γ. Κονδράρο.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να επαναλάβουμε δημόσια τη δέσμευσή μας πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση τους στην κοινωνία. Προσωπικά, ως γιατρός και ως αιρετός γνωρίζω την καθημερινή μάχη που δίνουν τα άτομα με αναπηρία και θέλω να τους εγγυηθώ ότι στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής είναι βασική προτεραιότητα η επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται τα σημεία εύκολης πρόσβασης και θα επιβραβεύονται οι δήμοι που έχουν υλοποιήσει τέτοιου είδους έργα. Στη συνέχεια τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής με συστηματικό τρόπο καταγράφει και συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων και στη διευκόλυνση της ζωής των ατόμων με αναπηρία. «Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στη προσβασιμότητα και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης και καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί σταθερό προσανατολισμό μας η κοινωνική συνοχή και η άρση των αποκλεισμών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ενημέρωση, και οι κοινωνικές δράσεις», σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η δρομολόγηση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, οι υπηρεσίες ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη, η χρηματοδότηση 24 δομών που έχουν δημιουργηθεί ως κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας για περισσότερους από 1000 ωφελούμενους, καθώς και η χρηματοδότηση σε 8 Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία. Παράλληλα, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την υλοποίηση έργων ανάπλασης, υποδομών και διαμόρφωσης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στους δήμους. Ως ενδεικτικά παραδείγματα έφερε τα έργα στους δήμους Κορυδαλλού και Αγίου Δημητρίου όπου δημιουργούνται δίκτυα κίνησης πεζών με αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων με ιδιαίτερη πρόνοια για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ειδική πρόνοια έχει υπάρξει και στην κατασκευή του 1ου βιοκλιματικού Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου στον δήμο Διονύσου. Ο Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη διασφάλιση της κάλυψης εξόδων μετακίνησης των Ατόμων με αναπηρίες που φοιτούν σε ειδικά σχολεία. «Οι δράσεις που υλοποιούμε αποτελούν μόνο την αρχή» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μια κοινωνία μπορεί να ανεβάσει τον πολιτιστικό της δείκτη αν καταφέρει να εξασφαλίσει περισσότερες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της».

Η Υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός των δράσεων Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε όλους τους τομείς όλων των πολιτών. Ο Ευρωβουλευτής κ. Σ. Κυμπουρόπουλος επισήμανε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την αναπηρία και ότι η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία γιορτής αλλά και συζήτησης θεμάτων που αφορούν στις ίσες ευκαιρίες. Επίσης τόνισε ότι είναι ανάγκη να πιστέψουμε στην διαφορετικότητα και ευχήθηκε μια μέρα όλοι να είμαστε ίσιοι και να μην υπάρχει η ανάγκη εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Ο Σ. Ζωγραφάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Φορέας Διαχείρισης με την συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, έχουν προβεί σε ένα σύνολο δράσεων που αφορούν στην προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, έτσι ώστε το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να αποτελέσει ένα πάρκο για όλους. Ο Ν. Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής τόνισε ότι η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αποτελεί μια βασική προϋπόθεση στα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Επίσης σημείωσε ότι με εντολή του Περιφερειάρχη χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται συγκεκριμένα έργα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία. Τόσο ο Α. Λεωτσάκος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, όσο και οι δήμαρχοι Ιλίου Ν. Ζενέτος και Αγίων Αναργύρων - Καματερού Σ. Τσίρμπας, αναφέρθηκαν στις δράσεις και τις υποδομές που αναπτύσσονται για τη διευκόλυνση των πολιτών με κινητικά προβλήματα. Ο Γ. Ρεθυμνιωτάκης, Πρόεδρος Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων κατά την τοποθέτηση του, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει πάνω σε ζητήματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες πολιτών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης του όρου αναπηρία και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην κατάργηση των εμποδίων που μπορεί να υπάρχουν τόσο στο δημόσιο χώρο, όσο και σε επίπεδο πρόσβασης σε υπηρεσίες. Την ημερίδα συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Πάρκου Μίνα Χατζηαθανασίου η οποία τόνισε ότι στο Πάρκο όλα τα στελέχη εργάζονται καθημερινά για να αναδείξουν, όχι μόνο την Περιβαλλοντική του αξία, αλλά και να εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα σε όλους, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από το σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη και αφορά στη βιοκλιματική αναβάθμιση του.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Γ. Βλάχος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης,ο Κ. Ζώμπος, Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής Ε.Α.Γ.Μ.Ε, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου Β. Λώλος, η Ν. ΒομπιράκηΑντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στο Δήμο Ιλίου,η κα Ε. Κοσμίδη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, η Μ. Ζέρβα Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, η Ε. Μπαρμπαγιάννη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, η Μ. Αγγελοπούλου, Β’ Αντιπρόεδρος ΔΣ Φορέα Διαχείριση και Περιφερειακή Σύμβουλος, η Δ. Αγγελάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, ο κος Χ. Αλεξανδράτος, Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ Φορέα Διαχείριση και Περιφερειακός Σύμβουλος, η κα Α. Ζησιμάτου,    Γενική Γραμματέας ΔΣ Φορέα Διαχείρισης, η κα Μ. Σαπέλα, Γενική Γραμματέας Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Λ. Κρεμμύδας, Τομεάρχης Νέας Αρχής Περιστερίου, ο Ι. Αράπης, Υποδιοικητής 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Αντιπύραρχος, η Χ. Γαλανοπούλου, Σύμβουλος Περιφερειάρχη Αττικής στο Τομέα της Άθλησης, Α. Ρόντου συνεργάτιδα του Περιφερειάρχης και υπεύθυνη προγράμματος Πρόληψης του καρκίνου του Μαστού,ο Α. Σπυράκος, Αναπληρωτής Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης Δυτικού Τομέα Αθηνών, η Α. Παπασπύρου, Επιστημονική Συνεργάτης Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομεά Α. Λεωτσάκου και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αθηνών, η Φ. Δαλιάννη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, ο Ε. Παντελάκης, Μέλος ΔΣ ΣΒΑΠ και Πρόεδρος ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ο Ε. Κοκκίνης, Αντιπρόεδρος ΔΣ συλλόγου «Φίλοι Του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης», ο Π. Ιωάννου, Επικεφαλής Παράταξης«Νέα Δημιουργία» και αντιδήμαρχος Δ. Πεύκης, ο Κ. Τάτσης, Αντιπρόεδρος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο κος Δ.Μαυροειδάκος, Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ Φορέα Διαχείριση, η κα Ε. Μακρίδου, Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ Φορέα Διαχείριση, ο κος Γ. Γεωργακόπουλος Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ Φορέα Διαχείριση.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων, Γ. Ρεθυμνιωτάκης, προσέφερε μία «Οικολογική Εγκυκλοπαίδεια» στη δανειστική βιβλιοθήκη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού, όπως και διέθεσε δωρεάν ανθολόγια και βιβλία από τις εκδόσεις της Κοιν.Σ.Επ. ΑμεΑ στο κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας - στον προαύλιο χώρο - υπήρχε ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών και πως αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην δωρεάν παροχή αμαξιδίου σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου