Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ελεύθερη Κινητικότητα (freemobility) και την προσβασιμότητα στην Ελευσίνα





«Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας στη Δυτική Αττική»


Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 στην Ελευσίνα, η Ημερίδα για την  Ελεύθερη Κινητικότητα (freemobility) και την προσβασιμότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμόδιων τοπικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στα θέματα προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων ευρύτερα.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτισε τη συνάντηση η αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής για θέματα ΑΜΕΑ, κ. Β. Τσαβαλιά, κάνοντας και σύνοψη των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για θέματα ΑΜΕΑ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, στην εισαγωγική ομιλία του καυτηρίασε τον κοινωνικό ρατσισμό που φαίνεται να είναι υπαρκτός στην περίπτωση της τοποθέτησης διατάξεων πρόσβασης για ΑΜΕΑ σε παραλίες της Αττικής και τόνισε τη σημασία να συστηματοποιηθούν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και η πλήρης εφαρμογή στην πράξη υλοποίησης των τεχνικών έργων και υποδομών όσον αφορά τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι με τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας, συστήνεται Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη και των ΑΜΕΑ στη Δυτική Αττική με σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις για τις θεσμικές και τεχνικές όψεις της προσβασιμότητας  (Κ. Λάσκος, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής), το πρόγραμμα freemobility (Π. Κρητικός, Ecocity) και οι δράσεις της ομάδας freemobility του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας (Δ/ντης, Κ. Βαζαίος, Εκπαιδευτικοί Α. Νιθαυριανάκη και Β. Μακρής)  στην περιοχή της Ελευσίνας, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια, δημόσιε υπηρεσίες, αρχαιολογικούς χώρους και κτίρια. Η δράση της ομάδας freemobility του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας εντάσσεται στον φετινό διαγωνισμό ecomobility /freemobility και στηρίζεται από τον Δήμο Ελευσίνας και την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η έννοια αλλά και η εφαρμογή της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ συνιστά πια δικαίωμα και ως εκ τούτου είναι υποχρέωση όλων μας και η κατασκευή των κατάλληλων υποδομών αλλά και η συντήρηση και προστασία τους. Είμαστε διατεθειμένοι να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια μελέτη για τη χαρτογράφηση συνολικά στη Δυτική Αττική των διαδρομών που πρέπει να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ασυνέχειες και αστοχίες, σε συνεργασία με τους ίδιους τους συλλόγους ΑΜΕΑ αλλά και κατάλληλων φορέων».










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου