Ποιοι μπορούν να διαγράψουν ακόμα και όλο το χρέος τους προς την ΔΕΗ

Ανάσα σε νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα δίνει η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία παρέχεται εφάπαξ ειδικό βοήθημα ύψους 10 εκατ. ευρώ. Αφορά όσους καταναλωτές έχουν χαμηλά εισοδήματα και τους έχει γίνει αποκοπή ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η απόφαση αναμένεται να ανακουφίσει τουλάχιστον 1.342 νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα πέρσι και πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και όσα νοικοκυριά μπουν στην κατηγορία αυτή στη συνέχεια. Το κούρεμα του χρέους κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα, αφορά όσους πολίτες ζουν σήμερα στα σκοτάδια, ενώ η χρηματοδότηση γίνεται μόνο για κύρια κατοικία. Για χρέη έως 6.000 ευρώ διαγράφεται το 100% της οφειλής, για ποσά ύψους 6.001 – 9.000 ευρώ καλύπτεται το 75%, για οφειλές 9.001- 12.000 ευρώ έως το 30%.
Ειδικότερα, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξέδωσε την υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τα κριτήρια για το εφάπαξ επίδομα για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επανασύνδεση τους στην παροχή ρεύματος. Το ειδικό βοήθημα θα φτάνει το ανώτατο τις 6.000 ευρώ. Οι προς εξέταση δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση σε ειδική επιτροπή και να λάβουν το ειδικό επίδομα ώστε να επανασυνδεθεί το ρεύμα που έχει διακοπεί λόγω οφειλών πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: Μέχρι και την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ της παρούσας υπουργικής απόφασης, να είναι αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου.
Το ύψος του ειδικού βοηθήματος θα αντιστοιχεί σε ποσό που θα καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα: Για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και έως εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ και έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το τριάντα τοις εκατό (30%) της οφειλής. Οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό και ο αριθμός των δόσεων θα ορίζονται από τον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή και περισσότερες λεπτομέρειες στο dikaiologitika.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου