Επίκαιρη ερώτηση του Αθ. Μπούρα για τις Εργατικές κατοικίες Ελευσίνας

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, με θέμα την καθυστέρηση που υπάρχει εδώ και 11 χρόνια για την παράδοση των Εργατικών Κατοικιών Ελευσίνας στους δικαιούχους.
Ο κ. Μπούρας ξεκινώντας την πρωτολογία του, ανέλυσε ως εξής: “Κύριε Υπουργέ, σήμερα θα πούμε για ένα άλλο γεφύρι της Άρτας και γίνομαι συγκεκριμένος.
Στην παραλία της Ελευσίνας στα αποκτηθέντα από τον ΟΕΚ (Οργανισμό Εργατικών Κατοικιών) το 1997 οικόπεδα των πρώην βιομηχανιών ΙΡΙΣ και ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ κατασκευάστηκαν 80 διώροφες κατοικίες. Στόχος η διανομή σε δικαιούχους εργαζομένους ασφαλισμένους του ΟΕΚ με σκοπό την αξιοποίηση και αναβάθμιση της περιοχής με την δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής δίπλα στη θάλασσα. Το 2009 ολοκληρώθηκε η κτιριακή κατασκευή των κατοικιών και έγινε κλήρωση όπου επιλέχθηκαν 80 δικαιούχοι. Μάλιστα, είχα την τύχη να παραβρίσκομαι και να συμμετέχω, κληρώνοντας έναν από τους δικαιούχους.
Το 2011 είχα καταθέσει ερώτηση προς την τότε αρμόδια Υπουργό Εργασίας, κα Λούκα Κατσέλη, ζητώντας να μάθω γιατί καθυστερεί η παράδοση των Εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους. Ακόμα περιμένω την απάντηση.
Το 2012 καταργείται ο ΟΕΚ φορέας διαχείρισης των Εργατικών Κατοικιών και ορίζεται καθολικός διάδοχος του Οργανισμού ο ΟΑΕΔ, ένα χρόνο μετά. Σε όλο αυτό το διάστημα ανεστάλη το στεγαστικό πρόγραμμα και δεν γινόταν καμία ουσιαστική ενέργεια για την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών και απαραίτητων έργων που έπρεπε να γίνουν. Παράλληλα δεν υπήρχε φύλαξη, με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν κατοικίες.
Το 2015 εκδίδονται οι άδειες δόμησης των εργατικών κατοικιών και έτσι ο ΟΑΕΔ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συμπληρωματικών έργων ώστε να αποπερατωθούν και να δοθούν στους δικαιούχους.
Tον Απρίλιο του 2016, στελέχη του ΟΑΕΔ διαβεβαιώνουν ότι ο ανάδοχος εργολάβος που ανέλαβε για την ολοκλήρωση των έργων θα ξεκινήσει εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν ένα χρόνο, παραδίδοντας τις κατοικίες στους δικαιούχους σε άριστη κατάσταση. Και ενώ ο χρόνος αυτός περνά, περνά και το 2018. Το Φεβρουάριο του 2019 καταθέτω ερώτηση στην τότε Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, ενώ τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου καθημερινά βομβάρδιζαν γι’ αυτό το απαράδεκτο θέμα, ζητώντας να μάθω πότε θα παραδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους. Δεν έλαβα ποτέ απάντηση.
Έρχομαι, λοιπόν σήμερα, κε Υπουργέ, αφού έχουν περάσει έντεκα χρόνια από την κλήρωση, να σας ζητήσω να βάλετε τέλος στην ταλαιπωρία των δικαιούχων κατοίκων, άνθρωποι οικονομικά αδύναμοι, που βλέπουν τόσα χρόνια να είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά στο όνειρό τους να αποκτήσουν δικό τους σπιτικό. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε μια δύσκολη περιοχή που λέγεται Δυτική Αττική, που λέγεται ιδιαίτερα Θριάσιο Πεδίο, που Θριάσιο Πεδίο σημαίνει το 40% του εθνικού πλούτου της παραγωγής της χώρας.
Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση αποκατάσταση των όποιων φθορών, η περάτωση των εκκρεμοτήτων και η τελική παράδοση των Εργατικών Κατοικιών στους δικαιούχους. Θέλω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ να σας παρακαλέσω να έχω σήμερα συγκεκριμένη απάντηση τι πρόκειται να γίνει γι’ αυτό το θέμα, γι’ αυτό το «Γεφύρι της Άρτας».
Ο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας στην πρωτολογία του έκανε τρεις παρατηρήσεις πάνω στην κατατεθείσα ερώτηση. Πρώτον, επεσήμανε την αδιαφορία από την πλευρά της πολιτείας τόσα χρόνια στο θέμα των Εργατικών Κατοικιών της Ελευσίνας. Δεύτερον, του έκανε εντύπωση η ασυνέπεια στις διαρκείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθετε τόσα χρόνια ο κ. Μπούρας προς τους αρμόδιους κάθε Κυβέρνησης Υπουργούς. Και τρίτον βρήκε πολύ σημαντική την επισήμανση του κ. Μπούρα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών, άνθρωποι οικονομικά αδύναμοι, βλέπουν τόσα χρόνια να είναι τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά το όνειρό τους να αποκτήσουν το δικό τους σπιτικό». Έτσι, προχώρησε στη δέσμευση ότι το όνειρο των δικαιούχων σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.
Ο κ. Μπούρας παίρνοντας εκ νέου το λόγο ζήτησε από τον Υπουργό να γίνει πιο σαφής στις δεσμεύσεις του ορίζοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες. Επέμεινε στο γεγονός ότι τόσα χρόνια πίεζε προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και με προσωπικές επαφές προς τους αρμόδιους φορείς για να λήξει η “ομηρία” των δικαιούχων και θα συνεχίσει να πιέζει μέχρις ότου οι δικαιούχοι να “μπουν στα σπίτια τους”.
Ο Υπουργός λοιπόν απάντησε με συγκεκριμένες ημερομηνίες λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΑΕΔ και το χρονοδιάγραμμα το οποίο μου ζητήσατε, προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στις 6 και 21 Ιουλίου 2020 αντίστοιχα για τους οικισμούς 5 και 4. Η εντολή είναι να ολοκληρωθούν, να επισπευσθούν οι διαδικασίες, τις οποίες θα παρακολουθώ προσωπικά.
Όσον αφορά την τρίτη εργολαβία που ξεκίνησε το 2016 και αφορά την κατασκευή των έργων υποδομής και στους δύο οικισμούς, δηλαδή τη σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, του ηλεκτροφωτισμού, του φυσικού αερίου καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των οικισμών οι εργασίες της συγκεκριμένης εργολαβίας έχουν διακοπεί από τις 9 Δεκεμβρίου 2019, δυστυχώς, λόγω προβλημάτων νομικής φύσεως. Είμαστε, όμως, σε συνεχή συνεννόηση με τον ΟΑΕΔ, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει και να περαιωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν.”
Ο κ. Μπούρας μετά τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Υπουργού, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της ολοκλήρωσης των εργασιών και θα πιέζει τον Υπουργό προκειμένου να μείνει πιστός σε όσα δεσμεύτηκε. Χαρακτηριστικά του επεσήμανε ότι θα τον “ενοχλεί” καθημερινά μεταφέροντας την αγωνία των ανθρώπων αυτών που περιμένουν χρόνια τώρα την υλοποίηση του ονείρου τους, που δεν είναι άλλο από το να ζήσουν στο δικό τους σπίτι.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου