Υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάπλασης της Χωματερής Φυλής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μετατροπή μιας έκτασης 1500 στρεμμάτων της Χωματερής της Φυλής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φυλής παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη,  Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων φορέων, υπεγράφησαν οι συμβάσεις, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο το οποίο έχει ως στόχο του τη μετατροπή ενός υποβαθμισμένου χώρου, σε ένα υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Ταυτόχρονα η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η δρομολόγηση αυτού του έργου αποτελεί μέρα χαράς και εκθείασε το Δήμαρχο Χρήστο Παππού που το πρότεινε βασισμένος στο πρότυπο της Χιρίγια του Τελ Αβίβ. Πρόσθεσε, ιπποτικά, ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ενέγραψε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά ότι επί της υπουργίας του, διατέθηκε το ποσόν των 26 εκατ. ευρώ, που όπως είπε, είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν διατεθεί από το εν λόγω Πρόγραμμα. «Οφείλουμε πολλά στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, γιατί έχουν βάλει πλάτη για την ανάπτυξη της Αττικής και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι μεγάλο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του χαρακτήρισε τη σχετική εξέλιξη ως «ορόσημο για τις προσπάθειες που στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό της ταφής απορριμμάτων και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής». Ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης του χώρου, συνοδεύονται από μια σειρά ενέργειες που αναμένεται έως το 2025 να μειώσουν δραστικά τα προς ταφή απορρίμματα σε ποσοστό κάτω του 20% των αποβλήτων που σήμερα θάβονται. Τόνισε επίσης, ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο αειφορίας, καθώς πάνω στον αποκατεστημένο χώρο, αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά ισχύος 10 MW, ικανά να παράγουν σχεδόν 15 εκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύματος το χρόνο και έτσι να καλύπτουν τις ανάγκες πάνω από 5.600 νοικοκυριών της περιοχής. Επιπλέον, μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 14.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής, το όραμα μας είναι ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης – ανάπλασης των κλειστών κυττάρων της υγειονομικής ταφής που θα δώσει 50 εκατομμύρια κιλοβατώρες ρεύμα ανά έτος, σε όλες τις οικογένειες του Δήμου, δίνοντας πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος σε όλους τους πολίτες. Εύχομαι καλή επιτυχία και γρήγορη υλοποίηση στο εμβληματικό αυτό έργο και θέλω να σας πω ότι έμπρακτα είμαστε πάντα στο πλευρό των κατοίκων και των δημοτικών αρχών της περιοχής. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε σε 4-5 χρόνια έργα που απαιτούνταν εδώ και είκοσι χρόνια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το πετύχουμε, σε στενή συνεργασία με τους δήμους, διότι το χρωστάμε σε εσάς και όλους τους πολίτες της Αττικής».

Φανερά συγκινημένος ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς εξήγησε ότι η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί την αρχή της υλοποίησης του ονείρου της ενεργειακής και υδρολογικής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής, που είχε από τα φοιτητικά του χρόνια. Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος παραμένει η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής και ευχαρίστησε τον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη για την αποδοχή του σχεδίου της ενεργειακής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής. «Έχουμε έτοιμη τη μελέτη για την αποκατάσταση του υπολοίπου τμήματος της Χωματερής καθώς και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, που το έχει αγκαλιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός. Επίσης τη δημιουργία Πάρκου Φωτοβολταϊκών και logistics στο κτήμα της Φυλής. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συνδημοτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου