Ενεκρίθη η έκθεση για την προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων, μέσω των ευρωπαϊκών αναφορών

H Έκθεση για την αποτελεσματική προστασία των αναπήρων μέσω των ευρωπαϊκών αναφορών, με σφραγίδα Στέλιου Κυμπουρόπουλου, έγινε καθολικά αποδεκτή με 579 ψήφους υπέρ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε και πέτυχε την έγκριση σειράς τροπολογιών του για την αύξηση της συμμετοχής των αναπήρων στην εργασία αλλά και της διασύνδεσής τους με την «ανοιχτή» αγορά εργασίας, την κοινή ερμηνεία σ’ όλα τα Κράτη Μέλη όρων όπως η απο-ιδρυματοποίηση κι η ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τον ορισμό σχετικών χρονοδιαγραμμάτων για την επίτευξη της, καθώς και την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Έκθεση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της εργασίας, καλώντας τα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση των αναπήρων παιδιών αλλά και να πάρουν στα σοβαρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των αναπήρων ατόμων.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασής των αναπήρων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τον πολιτισμό, και τον αθλητισμό, καθώς και την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας σ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ γίνεται κι ειδική μνεία στις επιπτώσεις της πανδημίας για τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους αλλά και τις οικογένειές τους.

Στην σχετική παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση αυτή «αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των πολιτών». Συμπλήρωσε δε, ότι «μόνο μέσω μιας αποτελεσματικής υλοποίησης της ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία αλλά και μια πραγματική κουλτούρα συμπερίληψης, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές, συμπεριληπτικές κοινωνίες, όπου οι ανάπηροι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

Δείτε την παρέμβαση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Ng7ElW26Toc

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου