Ηλεκτρονικά η διαδικασία για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ.

Με διάταξη του νόμου 4961/2022 αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης/πιστοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας του ΚΕΠΑ:

  • Παρέχει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για αξιολόγησή του από τα ΚΕΠΑ μόνο με τα απαραίτητα για την πιστοποίηση της αναπηρίας του στοιχεία.
  • Επιτρέπει στον ιατρό ψηφιακά να δημιουργήσει και να οριστικοποιήσει τον Εισηγητικό Φάκελο.
  • Προβλέπει την ηλεκτρονική διακίνηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου.
  • Παρέχει άμεση πληροφόρηση στο ΚΕΠΑ για την οριστικοποίηση της αίτησης και του φακέλου προκειμένου να κανονιστεί ραντεβού για την αξιολόγηση.
  • Οδηγεί σε έκδοση Ενιαίας Γνωμάτευσης και Γνωστοποίησης της Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεσμευτικής για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με την οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και δικαιούται στη βάση των επιμέρους διατάξεων.

Συμπερασματικά, απλουστεύεται και ψηφιοποιείται η αξιολόγηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν την απαραίτητη πιστοποίηση γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπροσθέτως καταργείται η υποχρέωση καταβολής παράβολου για όλες τις κατηγορίες αιτούντων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου