Η ομάδα χορού “Dagipoli Dance Co” στην Καλαμάτα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσης του Φεστιβάλ “Dance Challenge Καλαμάτας” και η Οργανωτική Επιτροπή του 4KDC2022 θα υποδεχτεί φέτος την ομάδα χορού “Dagipoli Dance Co” ατόμων με και χωρίς αναπηρία (ΑΜΕΑ), για το άνοιγμα της αυλαίας της Τελετής Gala του “4ου Kalamata Dance Cup”, το οποίο θα λάβει χώρα στις 29 και 30 Οκτωβρίου στο Δημοτικό γήπεδο Καλαμάτας “Τέντα”.

Μερικοί στόχοι της διοργάνωσης του Διεθνούς Kalamata Dance Cup είναι η προώθηση του χορού σε όλες τις μορφές του, αναγνωρίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του ως τέχνη και ως άθληση. Η καθιερωμένη αυτή παράσταση στο Gala του Διεθνούς Φεστιβάλ Διαγωνισμών Χορού με χορόδραμα ΑΜΕΑ, έχει στόχο να μεταμορφώνει την τέχνη του χορού σε ένα ισχυρό εργαλείο για την άρση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού και ανισότητας μεταφέροντας το μήνυμα της “ανθρώπινης ανάγκης” για την Τέχνη. Λειτουργεί ως μια μικρή γέφυρα που φέρνει τα άτομα με αναπηρίες κοντά στην κοινωνία, θέτοντας τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, της αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ DAGIPOLI DANCE CO

Η Dagipoli είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού που δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα με εμπνευστή το Γιώργο Χρηστάκη και ο πυρήνας της αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία. Ο χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας, Γιώργος Χρηστάκης, αναδεικνύει μέσα από τις χορογραφίες του την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα, την γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με διαφορετική μοτορική στα σώματά τους, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό». Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος. Στην ολιγόχρονη πορεία της η ομάδα, αναγνωρίσθηκε και καταξιώθηκε από το ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας ισότιμα σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ ως ομάδα σύγχρονου χορού, χωρίς την υπογράμμιση και την αναφορά στην αναπηρία που ούτως ή άλλως ήταν παραπάνω από εμφανής, παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο 15 παραστάσεις το χρόνο, με συχνότητα μιας παραγωγής περίπου κάθε χρονιά, σε πολύ μεγάλα και σημαντικά θέατρα όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μπενάκη κλπ στην Ελλάδα, αλλά και στο φημισμένο «Teatro Piccolo» στο Μιλάνο της Ιταλίας, και στο «The Kennedy Center», στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., στην Μόσχα της Ρωσίας, στην Κωνσταντινούπολη κλπ. Οι συμμετέχοντες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και “μη εμφανή” προβλήματα. Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες “ιδιαιτερότητες” μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Πρόκειται για ένα “μίγμα” από σώματα, ιδεοπλέγματα, από μουσικές συναντήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.
Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Το χορόδραμα που θα παρουσιάσει η ομάδα έχει τίτλο: «EXODUS plus», σε σύλληψη-χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη (χορογράφου, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο), και ιδρυτή της Dagipoli Dance Co. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου το απόγευμα στο Δημοτικό Κλειστό “Τέντα”.

eleftheriaonline.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου