Κινητοποίηση παραπληγικών για μέτρα προστασίας και πρόληψης

 

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μάρτη οι παραπληγικοί στην Αθήνα. Συμμετείχαν και παραπληγικοί από διάφορες περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς το Μ. Μαξίμου, όπου συγκεκριμένα έφτασαν και παρέμειναν στο ύψος της Β. Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού. Συμμετείχε και η ΕΣΚ Παραπληγικών.

Παράλληλα η ΕΣΚ Παραπληγικών καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τρίτη 4 Απρίλη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας «για να απαιτήσουμε γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να έχουμε απολύτως δωρεάν όλα τα τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη, είτε είμαστε ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι».

Αντιπροσωπεία των παραπληγικών, συναντήθηκε με τον Γιάννη Μπρατάκο, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για κανένα από τα αιτήματα που τέθηκαν. Περιορίστηκε να πει ότι θα τα μελετήσουν και ότι θα οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΚ Παραπληγικών, κατήγγειλε τον αποκλεισμό του εκπροσώπου της στο ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Αντώνη Κοκολάκη, από την αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Στην κινητοποίηση χαιρέτησαν, ανάμεσα σε άλλους ο Μάριος Καμακάρης, εκ μέρους της ΕΣΚ Παραπληγικών και ο Χάρης Χουρδάκης, από την Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ, όπου αναφέρθηκαν στα προβλήματα αλλά και στις διεκδικήσεις των παραπληγικών. Παραβρέθηκε και ο Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Στο πλευρό τους βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ Παραπληγικών, «τα μικρά και τα μεγαλύτερα “Τέμπη” τα έχουμε ζήσει εμείς οι ανάπηροι στο πετσί μας. Πολλοί από εμάς δεν θα είχαμε μείνει ανάπηροι, αν υπήρχε πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, αν υπήρχαν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και μέτρα προστασίας της ζωής, της ασφάλειας, στο δομημένο περιβάλλον, στους δρόμους, στα σχολεία και στους χώρους άθλησης. Όμως η λογική του “κόστους- οφέλους”, του κυνηγητού του κέρδους, κυρίαρχη λογική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων και της ΕΕ, ήταν αυτό που σημάδεψε τη ζωή μας. Δεν υπάρχει κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια που δεν έκοψε θεραπείες από τους κινητικά ανάπηρους, που δεν επέβαλε πληρωμές και συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη. Κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και των συνδυασμών που έδωσαν νέες άδειες για ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, ενώ υποβάθμιζαν και έκλειναν τα δημόσια».

Η ΕΣΚ απαιτεί:

Μέτρα προστασίας της ζωής, της ασφάλειας των παιδιών, στις συγκοινωνίες, στους χώρους δουλειάς, στο δομημένο περιβάλλον.

Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Αύξηση 100 ευρώ σε όλα τα επιδόματα.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους τους ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες μπροστά στο Πάσχα. Για να μπορέσουν να καλύψουν στοιχειωδώς τις απώλειες του προηγούμενου χρόνου.

Κατάργηση του ΦΠΑ και των Eιδικών Φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα καύσιμα και την Eνέργεια.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Να απαγορευτεί κάθε διακοπή ρεύματος σε σπίτι αναπήρου και λαϊκό σπίτι.

Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.

Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε πληρωμή για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη. Θεραπείες με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών. Καμία εξαίρεση, κανένας περιορισμός, κανένα πλαφόν. Είναι υποχρέωση του κράτους να τα εξασφαλίζει δωρεάν και στην ώρα τους για όλους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, την αποκατάσταση. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Δημόσια κέντρα αποκατάστασης, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες, αποφασιστική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΚΑ (πρώην ΕΙΑΑ) για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ανανέωση και εκσυγχρονισμό του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους. Όχι στην κοροϊδία των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και επιδότησης της εργοδοσίας στο όνομα της «προστασίας των ΑμεΑ».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου