Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας «Βελτίωση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια»

 

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας «Βελτίωση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια - εξασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια», μίας εκ των Ομάδων Εργασίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχουν συσταθεί και λειτουργούν, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Γιώργου Κώτσηρα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Γ. Ρεθυμνιωτάκης, Πρόεδρος του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων και εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή των ΑμεΑ». Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συζητήθηκαν ζητήματα εφαρμογής του πρόσφατου νόμου 5023/2023 και ειδικότερα τα σχετικά με τον ορισμό δικαστικών υπαλλήλων ως υπεύθυνων  στα δικαστήρια για ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ενημέρωσής τους και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους. Επίσης, ο κ. Ρεθυμνιωτάκης ενημερώθηκε για τις διαρκείς πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρα για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως η επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους της τομείς της ζωής, η επέκταση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας ανεξαρτήτως εισοδήματος στα άτομα με αναπηρία και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτίρια της χώρας. Ο κ. Ρεθυμνιωτάκης εξέθεσε τις απόψεις του για τα ζητήματα προσβασιμότητας και εν γένει ενίσχυσης της άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, επισημαίνοντας - και βρίσκοντας σύμφωνη την Ομάδα Εργασίας- ότι σε όλες τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Κάθε λιθαράκι, όμως, από όλους μαζί και από τον καθένα χωριστά, μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Ευχαριστούμε πολύ το υπουργείο Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό, Γ. Κώτσηρα, γιατί προωθεί και θωρακίζει με δικαιοσύνη τα δικαιώματα της κάθε κατηγορίας συνανθρώπων μας.         

Επίσκεψη στο Κέντρο Εργασίας Αναπήρων Άνω Λιοσίων και στα γραφεία της εφημερίδας «Η Φωνή των ΑΜΕΑ», πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας. Μετά την ενημέρωση για τη νομική θωράκιση των δικαιωμάτων ΑμεΑ από τον κ. Κώτσηρα, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΚΕΑ, Γ. Ρεθυμνιωτάκης, ξενάγησε και ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα εργαστήρια και τις δράσεις του Κέντρου. Ο υφυπουργός ενθουσιάστηκε, γιατί στο χώρο αυτό φαίνεται τί μπορούν να κάνουν τα άτομα με αναπηρία και όχι τί δεν μπορούν.


Δύναμη ψυχής με αποτέλεσμα και συνεργασία με όλους για ένα καλύτερο αύριο χωρίς διακρίσεις. Όταν επιβραβεύουμε τον Γιωργάκη για τα έργα του (φωτογραφία) είναι σαν να του δίνουμε όπλα ένταξης για την αγορά εργασίας που προορίζεται. Όταν η πολιτεία είναι σύμμαχος το αποτέλεσμα είναι εφικτό. Μπράβο λοιπόν και στους δυο Γιώργηδες. Το αξίζουν ο καθένας για την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους. Κύριε Κώτσηρα σας ευχαριστούμε πολύ και πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από το Κέντρο μας και η αγκαλιά μας θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε επίσκεψή σας.


Απεγκλωβισμός, προσβασιμότητα και νομοθεσία σημαίνουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τα άτομα με αναπηρία. Όλοι γνωρίζουμε ότι αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα. Ένα βήμα μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξασφάλιση, αλλά και την ισότιμη μεταχείριση των δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας. Ζούμε σε μία κοινωνία, που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες σε πολλά επίπεδα, ώστε είναι αδύνατο να τους εντάξει. Φίλε Γιώργο, σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με τους νόμους που αφορούν την κατηγορία μας. Ελπίζουμε και άλλα υπουργεία και υπηρεσίες να προωθήσουν και να εξασφαλίσουν τα ευεργετήματα και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για πραγματική ισοτιμία με προσβασιμότητα, συμμετοχή και δικαιοσύνη παντού, χωρίς εμπόδια, με βάση την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του αστικού Κώδικα, του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιο- γράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ΑμεΑ». Μετά την επίσκεψη στο κέντρο μας με πρωτοβουλία του Υφυπουργού δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για την προσβασιμότητα στην οποία συμμετείχε και ο εκδότης της εφημερίδας μας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» Γ.Ρεθυμνιωτάκης. Συζητήθηκαν θέματα όπως η θωράκιση των δικαιωμάτων, η προσβασιμότητα στους χώρους των δικαστηρίων, η δωρεάν νομική βοήθεια στα άτομα με αναπηρία και συμμετοχή σε όλους της τομείς της ζωής. Αυτό που μετράει, όμως, περισσότερο απ’ όλα και είναι εθνική ανάγκη επιτέλους να υλοποιηθεί, είναι η συμμετοχή των ΑμεΑ σε οτιδήποτε γίνεται που τους αφορά, βρίσκοντας σύμφωνη την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι σε όλες τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου