Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΡΗΣ


ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑΡΗΣ
8 έως 11 Ιουνίου 2023, 10.00π.μ. -19.00μ.μ.
Μητροπολιτικό Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων διαχείρισης φυσικών πόρων καθώς και στην συμπερίληψη και ένταξη των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Συνεργασία- Δημιουργία» διοργανώνει τη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΡΗΣ και δράσεις που αφορούν τους θησαυρούς της φύσης.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει και η Ένωση Ουκρανών Γυναικών με τις οικογένειές τους.
Οι δράσεις αφορούν τους φυσικούς θησαυρούς, τα βότανα και σκοπός είναι η συμμετοχή των ευάλωτων και των ειδικών ομάδων και των οικογενειών τους σε όλη τη διαδικασία. Το «Σχολείο της Φύσης» θα στοχεύει στην επαφή των ανθρώπων με τη φύση και την ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που τους παρέχει να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Η φύση έχει αγαθά, χρειάζεται και γνώση αν την καλλιεργήσουμε θα το ανταποδώσει.
Η εποχή που συλλέγουμε την κάπαρη είναι οι μήνες από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Γίνονται 10-12 και ίσως και περισσότερες συγκομιδές σε αυτό το διάστημα. Η συγκομιδή είναι μια επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία και πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας την εποχή της ανθοφορίας, γιατί τα μπουμπούκια ανθίζουν γρήγορα. Μαζεύεται αποκλειστικά με το χέρι γιατί είναι πολύ μικρή και λεπτή ενώ δεν υπάρχει ακόμη μηχάνημα συλλογής. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για την αυξημένη τιμή της.
Η κάπαρη συλλέγεται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής της, αλλά το πλέον αγαπητό είναι τα μπουμπούκια πριν αυτά να αρχίσουν να ανοίγουν. Όσο μικρότερο το μέγεθός της τόσο πιο επιθυμητή είναι. Στη συνέχεια επεξεργάζεται, αλατίζεται ή μπαίνει σε άλμη, συσκευάζεται και είναι στη διάθεσή μας να συνοδεύσουμε οποιαδήποτε συνταγή αφού οι εφαρμογές της είναι ατελείωτες σε παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα πιάτα. Η διοργάνωση της «γιορτής της κάπαρης» στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης θα γίνεται κάθε χρόνο στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια ανάδειξης τοπικού προϊόντος και δίνει λαβή για σκέψεις και προτάσεις. καθώς και πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου