Νέος σύντομος οδηγός αναπηρίας με συμβουλές


Σύντομος οδηγός αναπηρίας με χρήσιμες, κρίσιμες οδηγίες και συμβουλές, ο οποίος εμπλουτίζεται διαρκώς:

1. Ψηφιοποιήστε στο https://www.gov.gr το πιστοποιητικό αναπηρίας οποιασδήποτε υγειονομικής επιτροπής, για να λάβει ψηφιακή υπογραφή και να γίνεται άνευ αντιρρήσεων αποδεκτό από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Για να βρείτε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Οι οδηγίες: 
Απαιτείται ο χρήστης να διαθέτει προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και να έχει προηγηθεί εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να είναι δυνατή η επιβεβαίωση του αριθμού κλήσης της κινητής τηλεφωνικής συσκευής.
Είσοδος στο:
Αναζήτηση "ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου"
Εισαγωγή του καλά σαρωμένου ή φωτογραφημένου αντιγράφου του εφ' όρου ζωής πιστοποιητικού αναπηρίας σε μορφή pdf 
Πρέπει να επιλεγεί γλώσσα υπογραφής ελληνικά.
Ακολουθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης - ταυτοποίησης του χρήστη μέσω της αποστολής σύντομου γραπτού μηνύματος με σχετικό κωδικό στο κινητό του χρήστη.
Εισαγωγή κωδικού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Με την περιγραφόμενη διαδικασία μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφιακό αντίγραφο του πιστοποιητικού αναπηρίας σας το οποίο θα φέρει ψηφιακή υπογραφή.
Επομένως αίρεται το εμπόδιο που προτάσσουν οι δημόσιες υπηρεσίες ώστε να αρνούνται την κατάθεση του απολύτως νόμιμου και ισχυρού έναντι όλων εφ' όρου ζωής πιστοποιητικού αναπηρίας σας, από την ώρα που μετατρέπεται σε ψηφιακό έγγραφο μέσω gov.gr το οποίο φέρει την απαιτούμενη ψηφιακή υπογραφή. 
Προσοχή: Χρειάζεται να διαθέτετε καλής ποιότητας φωτογραφία αυτού του πιστοποιητικού και να έχει μετατραπεί σε αρχείο pdf.
Πλέον το ψηφιακό έγγραφο πιστοποίησης αναπηρίας βρίσκεται στην θυρίδα πολίτη 
Μπορεί να αποθηκευτεί στον Η/Υ, να εισαχθεί στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, να αποθηκευτεί σε φορητή ψηφιακή συσκευή USB stick
2. Έκπτωση φόρου 200 ευρώ σε 67% και άνω, πλήρης απαλλαγή από το 80% και άνω. 
3. Προσοχή! Το προνοιακό επίδομα σημειώνεται αποκλειστικά και μόνο στον κωδικό 781 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση προστίθεται στο συνολικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να σας αποκλείει από πλήθος παροχών που δικαιούστε.
4. Όλα τα πιστοποιητικά αναπηρίας γίνονται υποχρεωτικά δεκτά. Αν υπάρξει περίπτωση προφορικής άρνησης της αποδοχής του κατατεθειμένου από τον φορολογούμενο, πιστοποιητικού αναπηρίας, συνοδέψτε την κατάθεση με το πρότυπο αίτησης, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο: 
5. Στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας, όπου συμβαίνει ν’ αρνούνται την παροχή έκπτωσης φόρου εξαιτίας της ορισμένης ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού αναπηρίας, η ΠΟΛ 1041 επιλύει το ζήτημα. 
Ορίζει ότι το πιστοποιητικό αναπηρίας κατατίθεται ταυτόχρονα με την απόφαση μονιμοποίησης της παροχής σύνταξης που υπογράφει ο διευθυντής του ασφαλιστικού φορέα και επιτυγχάνεται η έκπτωση ή η απαλλαγή φόρου.
6. Αν καταβλήθηκε φόρος τα προηγούμενα έτη, πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική φορολογική δήλωση για όλα τα προηγούμενα έτη ώστε να γίνει επιστροφή του ποσού φόρου.
7. Καμία διαδικασία και συναλλαγή με το δημόσιο δεν απαιτεί επανεξέταση της αναπηρίας εφ' όρου ζωής. Είναι υποχρέωση του δημοσίου να αποδέχεται το απόλυτα νόμιμο, ισχυρό έναντι όλων πιστοποιητικό αναπηρίας που καταθέτει ο πολίτης, οποτεδήποτε και αν αυτό έχει εκδοθεί και από όλες τις νόμιμα λειτουργούσες υγειονομικές επιτροπές.
8. Το πιστοποιητικό αναπηρίας από υγειονομική επιτροπή πρέπει να φέρει υπογραφές από τα τρία μέλη και τον γραμματέα.
9. Αν το έγγραφο που έχετε στα χέρια σας δεν έχει την κλασσική μορφή του πιστοποιητικού αναπηρίας υγειονομικής επιτροπής με τις τρεις υπογραφές των μελών και του γραμματέα, τότε δεν έχετε στην διάθεσή σας το ορθό έγγραφο που αποτελεί το πιστοποιητικό αναπηρίας. Αναζητήστε το στο αρχείο σας ή στην αρμόδια υπηρεσία.
10. Συμπλήρωση εισηγητικού φακέλου ΚΕ.Π.Α. από τον αρμόδιο θεράποντα ιατρό. Προσοχή: Συγκεντρώστε το σύνολο των εγγράφων που αφορούν στην βλάβη του εξεταζόμενου. Αποφύγετε την ηλεκτρονική διαδικασία ενημέρωσης για την εκτίμηση ποσοστού αναπηρίας, επιλέγοντας την κλασσική διαδικασία δια ζώσης ενημέρωσης στην γραμματεία ΚΕ.Π.Α. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να προσέλθετε, να διαβάσετε πριν να θέσετε σε κανένα έγγραφο την υπογραφή σας, να ενημερωθείτε για την αρχική εκτίμηση της υγειονομικής επιτροπής, να εξετάσετε τι ακριβώς σας εξυπηρετεί και σας συμφέρει και μόνο αν είσαστε απόλυτα σύμφωνος να υπογράψετε την σχετική εκτίμηση, διαδικασία που την μετατρέπει σε πιστοποιητικό αναπηρίας. Μόνο με την σύμφωνη γνώμη του εξεταζόμενου μετατρέπεται σε πιστοποιητικό αναπηρίας. Αν διαφωνείτε αποχωρήστε χωρίς να υπογράψετε χωρίς να αποδεχτείτε την εκτίμηση ποσοστού αναπηρίας, εκκινώντας εκ νέου την διαδικασία πιστοποίησης ξανά στην πρωτοβάθμια επιτροπή.
11. Η κάρτα αναπηρίας δεν έχει καμία ουσιαστική χρήση, δεν είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε διαδικασία στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, μιας και όλα όσα είναι δυνατόν να πράξετε, μπορείτε να τα κάνετε με τα υπάρχοντα έγγραφα, πιστοποιητικά. Κυρίως αποφύγετε την επανεξέταση, η οποία δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε όποιον έχει πιστοποιητικό αναπηρίας εφ’ όρου ζωής, αντιθέτως μπορεί να του προκαλέσει και ζημιά λόγω αλλαγής, μείωσης του ποσοστού αναπηρίας του. Προσοχή!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου