Πώς να διαχειριστείτε την απληστία του παιδιού Penni Syggrou

 

 Σχεδόν όλα τα παιδιά δείχνουν τάσεις απληστίας. Ελάχιστα μοιράζονται πράγματα που τους ανήκουν και ποτέ δεν είναι ικανοποιημένα με όσα υλικά αγαθά κι αν έχουν.

Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να γίνουν πιο ορθολογικές οι απαιτήσεις τους:

Όσο και να το θέλετε, είναι λάθος να πραγματοποιείτε κάθε επιθυμία του παιδιού, παρά μόνο αυτές που πρέπει. Πρέπει από μικρή ηλικία να μη θεωρεί δεδομένο τίποτα και να διαχειρίζεται ορθολογικά την απογοήτευση που νιώθει όταν δε γίνεται πάντα το δικό του.

Διδάξτε του την αξία της αποταμίευσης και κάθε φορά που θα ζητάει να του πάρετε κάτι που δεν είναι αναγκαίο, να το ενθαρρύνετε να το κάνει με τα δικά του χρήματα. Κάπως έτσι θα αντιληφθεί με σαφή τρόπο ότι οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν όσες επιθυμίες έχουν λογική και τίποτα παραπάνω.

Όταν αντικειμενικά συντρέχει λόγος αγοράς δώρου στο παιδί (γιορτή, γενέθλια κτλ), πείτε του να φτιάξει με λίστα με αυτά που θέλει και να σας επισημάνει την καλύτερη για εκείνο επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να βάζει ορθολογικές προτεραιότητες στα θέλω του, αφού θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να έχει πάντα το πιο ακριβό παιχνίδι που ζητάει.

Εξηγήστε στο παιδί ότι σημασία στα δώρα δεν έχει η αξία, αλλά η κίνηση και κυρίως ότι κάποιος ένιωσε την ανάγκη να το ευχαριστήσει. Άρα λοιπόν, δεν πρέπει να απογοητεύεται κάθε φορά που εσείς ή κάποιος άλλος του αγοράζετε κάτι που δεν είναι ακριβό και να εκτιμάει ακόμα και μια συμβολική κίνηση.

Φροντίστε να το ενημερώσετε ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ούτε καν τα μισά από τα παιχνίδια που ήδη έχει. Και αν θέλετε να διδαχθεί ταυτόχρονα και την αξία της γενναιοδωρίας, προτείνετε στο παιδί να χαρίσετε σε φτωχά παιδάκια όσα παιχνίδια δε θέλει.

Απαλλαγείτε από ενοχικές σκέψεις οι οποίες, χωρίς να το θέλετε, μεταφράζονται σε πράξεις που καλλιεργούν την απληστία του παιδιού. Μην προσπαθείτε, για παράδειγμα, να «αναπληρώσετε» τις πολλές ώρες που λείπετε από το σπίτι με ακριβά δώρα για να μη νιώθει παραμελημένο το παιδί, γιατί απλά είναι λάθος συλλογισμός.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δίνετε απλόχερα την αγάπη σας στο παιδί όσες ώρες είσαστε στο σπίτι. Αξία ανεκτίμητη!

 

 

mother.gr 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου