«Η προώθηση της φιλοζωίας και της ευζωίας των ζώων είναι η κατάλληλη απάντηση και στο ζήτημα της ασφάλειας από ανεξέλεγκτες αγέλες αδέσποτων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής»



Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση για την προώθηση της φιλοζωίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων στη Δυτική Αττική, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου.
 Ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε ότι η προώθηση της φιλοζωίας και της ευζωίας των ζώων είναι η κατάλληλη απάντηση και στο ζήτημα της ασφάλειας από ανεξέλεγκτες αγέλες αδέσποτων σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής, κ. Τ. Φαρμάκη, έγινε αναλυτικότερη παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στη Δυτική Αττική από την Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής, κ. Α. Βάβουλα με αναφορά στην προσπάθεια της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής για τη λειτουργία διαδημοτικού κυνοκομείου στην περιοχή.  Ακολούθως παρουσιάστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο από τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, κ. Φ. Λυκοτραφίτη, το θέμα της συμβίωσης με τα ζώα συντροφιά από την Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, κ. Σ. Τζονίκη και η έρευνα για τη σχέση κακοποίησης ζώων και ανθρώπων από τον εγκληματολόγο-κοινωνιολόγο, κ. Ε. Χαϊνά.Εκπρόσωποι Δήμων της Δυτικής Αττικής (Αντιδήμαρχος Μεγάρων, κ. Ι. Δήμας, κ. Β. Ντάκουρης/ Δήμος Φυλής, κ. Δ. Καμπάνης, Δήμος Ελευσίνας) αναφέρθηκαν στις δράσεις των Δήμων αλλά και τις δυσχέρειες αντιμετώπισης του θέματος των αδέσποτων, ενώ εκπρόσωποι των φιλοζωικών συλλόγων και κινήσεων της Δυτικής Αττικής αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του σχετικού θεσμικού πλαισίου και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων τόσο για την προώθηση της φιλοζωίας όσο και την κατάλληλη διαχείριση των αδέσποτων.Υπήρξε κοινή παραδοχή για την αναγκαιότητα των δράσεων ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους μαθητές, αλλά και της εφαρμογής συστήματος καταγραφής και διαχείρισης των ζώων, εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, στήριξης προγράμματος αναδοχής αδέσποτων ζώων, ύπαρξης χρηματοδοτήσεων, υλοποίησης ειδικών δράσεων για τους καταυλισμούς,  οργανωμένης στήριξης των εθελοντών, δικτύωσης και επιδίωξης συνεργειών


Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την προώθηση της φιλοζωίας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας που προκαλούν τα αδέσποτα σε κατοίκους της περιοχής. Η σημερινή συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη Δυτική Αττική αλλά και όσοι μπορούν να συμβάλουν με τεχνογνωσία και εθελοντική δράση να συνεργαστούμε για να πάμε τα πράγματα δυο βήματα παραπέρα με υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, όπως η λειτουργία διαδημοτικού κυνοκομείου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς πιστεύουμε πως η εξέταση της σχέσης μας με τα ζώα και η προώθηση της συμβίωσης μαζί τους, αποτελεί ή θα έπρεπε να αποτελεί ένα στοιχείο του πολιτισμού μας, το μόνο που εγγυάται και την ασφάλεια των κατοίκων και τη δημόσια υγεία».
-------------------------------------------------------------------------------

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου