Θέμα: Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι το απόθεμα του ΚΕΕΛΠΝΟ σε εμβόλια, για την ηπατίτιδα Α, εξαντλήθηκε το Μάιο, με αποτέλεσμα να πενταπλασιαστούν τα κρούσματα της νόσου τους τελευταίους μήνες


Γ. Πατούλης: «Καταγγέλλουμε την ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» 
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το σοβαρό κίνδυνο, στον οποίον εξέθεσε τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τη Δημόσια υγεία, μη μεριμνώντας για την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων για την ηπατίτιδα Α, γεγονός που οδήγησε στο να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα της νόσου, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΣΑ, το απόθεμα του ΚΕΕΛΠΝΟ σε εμβόλια έληξε στα τέλη Μαΐου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των επαφών των ασθενών ,-όπως υπαγορεύει το σχετικό πρωτόκολλο- και να ελλοχεύει κίνδυνος επιδημιών στους χώρους φιλοξενίας.Η εγκληματική αμέλεια του υπουργείου Υγείας είχε αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να πενταπλασιαστούν τα κρούσματα της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από την αρχή του χρόνου, μέχρι τα τέλη Μάιου δηλώθηκαν 20 κρούσματα ηπατίτιδας Α, σε πρόσφυγες, σήμερα τα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 95, σε 17 δομές φιλοξενίας.Για την έξαρση της νόσου στα Κέντρα Φιλοξενίας, ενοχοποιείται αφενός η έλλειψη εμβολίων που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον εμβολιασμό των επαφών του ασθενή και αφετέρου οι άθλιες συνθήκες υγιεινής όπως αποτυπώνονται στις εκθέσεις των Φορέων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.Επιπρόσθετα παραδόθηκε η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στις ΜΚΟ, χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού και πρόληψης. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις είτε οι ΜΚΟ δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν εμβόλια είτε δεν έγινε σωστά η διερεύνηση των επαφών των ασθενών Είναι χαρακτηριστικό ότι 32 περιστατικά εμφανίστηκαν στη Ριτσώνα Ευβοίας όπου υπήρξε καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. Επίσης εκδηλώθηκαν περισσότερα από 13 κρούσματα της νόσου, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, εκ των οποίων το ένα αφορούσε υπάλληλο στην εταιρία που διαχειρίζεται τις χημικές τουαλέτες, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο ελέγχονται εάν τηρούν το νόμο, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, δήλωσε τα εξής:
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση καθώς αποδεικνύεται ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, για την προχειρότητα, με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Καθώς έδειξε πρωτοφανή αμέλεια για τη διασφάλιση ακόμα και των αυτονόητων, όπως είναι οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, στα Κέντρα Φιλοξενίας καθώς και η επάρκεια των εμβολίων που ήταν αναμενόμενο να χρειασθούν. Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, για έκθεση της χώρας στον κίνδυνο επιδημίας , οι οποίες θα πρέπει να καταλογιστούν. Παράλληλα καταγγέλλουμε την ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων , από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα όσες φορές καταγγείλαμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων προκαλέσαμε την οργή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, τον οποίον καλούμε να δείξει επιτέλους σεβασμό στην αξιοπρέπεια των προσφύγων και να αναλάβει την ευθύνη για τον κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε τόσο τους πρόσφυγες όσο και τη χώρα. Η πολιτική της υγείας δεν γίνεται από το Facebook ,είναι πολύ σοβαρή υπόθεση”.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου