Καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα! Τελειώνουν με το ΕΚΑΣ το 2019! Σκληρές αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup για άνεργους-ανάπηρους-πολύτεκνους Τι ορίζει το τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015)!

Ι.Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το μέλλον των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρικών, τριτεκνικών, πολυτεκνικών, ανεργίας κ.ά.).Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε με το ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε ο κ.Γ.Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική βουλή πριν λίγες ημέρες, αναφορικά με την ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Υπήρξε μάλιστα και σχετική διορθωτική ανακοίνωση εκ μέρους του με τη διαβεβαίωση ότι ΔΕΝ θα είναι στην ατζέντα το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.Σύμφωνα όμως με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1023), το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης εμπεριέχεται στη σημερινή ατζέντα προκειμένου  να εφαρμοστούν οι δεσμευτικές διατάξεις και εξοικονομηθούν χρήματα για τους δανειστές από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων, ακόμα και των αναπηρικών.
 ΙΙ.Η αλήθεια είναι λοιπόν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπαίζει και στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα ολόκληρο τον λαό, ακόμα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άνεργους κ.α) που λαμβάνουν σήμερα τα έστω γλίσχρα και εξαϋλωμένα κοινωνικά επιδόματα!Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί στους δανειστές να καταργήσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι το τέλος του προγράμματος (τέλη 2019) εξοικονομώντας κάθε έτος 900 εκατ. ευρώ από την περικοπή τους και θεσπίζοντας μόνο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑ), όπως έχει μετονομαστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), που θα χορηγείται σε ελάχιστους και αυστηρά με «ρήτρα εισοδήματος» ή, όπως αναφέρει το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1022), με ρήτρα «ακραίας φτώχειας».ΙΙΙ.Ποιές είναι όμως οι ειδικές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπερψηφίστηκε μάλιστα από όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου; Τις παραθέτουμε:
α.Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (Δεκέμβριος 2019), ταυτόχρονα με το ΕΚΑΣ!β.Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση (2016-2019) μισή μονάδα του ΑΕΠ (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) από τη σταδιακή κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων!
Η ακραία κοινωνιοκτόνα αυτή παρέμβαση αναφέρεται στον ν. 4336/2015 (σελ.1023) και περιλαμβάνει τις παροχές τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, τις φορολογικές διευκολύνσεις (κατάργηση αφορολόγητου κ.ά.), τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης (αναπηρικά επιδόματα κ.ά.) και άλλες κοινωνικές παροχές, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.γ.Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, στη θέση των καταργουμένων κοινωνικών επιδομάτων, να θεσπίσει ως μοναδικό επίδομα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πρώην ΕΕΕ) από μικρό μέρος των χρημάτων που θα προκύψουν από τα καταργούμενα επιδόματα!Απώτερος στόχος δανειστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑ) μέχρι το 2019 και η αντικατάστασή του με την εθνική σύνταξη με «ρήτρα εισοδήματος»!!Έτσι κάθε Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι, αν υλοποιηθούν οι παραπάνω «δαρβινικού χαρακτήρα» δεσμεύσεις, κατεδαφίζεται ολοσχερώς ό,τι είχε απομείνει από το Κοινωνικό Κράτος, για το οποίο οι προηγούμενες γενεές έχυσαν αίμα και αγωνίστηκαν!!Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ παραθέτει αυτούσιο το κείμενο του τρίτου Μνημονίου (στην ελληνική και την αγγλική) που αναφέρεται στην προϊούσα κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών επιδομάτων μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (Δεκέμβριος 2019).Παραθέτουμε τη ρύθμιση του νόμου (ν. 4336/2015 σελ. 1023) που καταργεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά επιδόματα μέσω ετήσιας περικοπής ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Ιδού η ρύθμιση του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015 σελ. 1022-1023)!

«Εκείνο που επιβάλλεται για να υπάρξει μια πιο δίκαιη κοινωνία, είναι να βελτιώσει η Ελλάδα τον σχεδιασμό του συστήματος της κοινωνικής πρόνοιάς της, ώστε να υπάρχει ένα γνήσιο δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας το οποίο θα διοχετεύει με στοχοθετημένο τρόπο τους πενιχρούς πόρους σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Οι αρχές προτίθενται να κάνουν χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς για την επανεξέταση της κοινωνικής πρόνοιας και για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.i.Ως προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμφωνήσει σχετικά με τους όρους αναφοράς και να δρομολογήσει συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, με στόχο να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους ½ τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικά ουδέτερης εθνικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο συνολικός σχεδιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πρέπει να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα.»,και στην αγγλική (Referendum of Understanding, pages 16-17):
«A fairer society will require that Greece improves the design of its welfare system, so that there is a genuine social safety net which targets scarce resources at those in most need. The authorities plan to benefit from available technical assistance for the social welfare review and for the GMI implementation from international organisations.i.The government commits as a prior action to agree the terms of reference and launch a comprehensive Social Welfare Review, including both cash and in-kind benefits, tax benefits, social security and other social benefits, across the general government, with the assistance of the World Bank, with first operational results to be completed by December 2015, targeted to generate savings of ½ percent of GDP annually which will serve as the basis for the redesign of a targeted welfare system, including the fiscally-neutral gradual national roll-out of the GMI. The overall design of the GMI will also be agreed with the institutions.».
 Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ καλεί την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου να ακυρώσουν τις ανωτέρω διατάξεις που θεσπίζουν την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση ευρύτερων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.Η κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να …σκίσει τα προηγούμενα Μνημόνια και να αφήσει αλώβητες τις ήδη περικομμένες συντάξεις που βρήκε, οφείλει τουλάχιστον να αποσύρει τις εθνοκτόνες αυτές διατάξεις και μάλιστα εις βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας! Αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη, όχι μόνο με τις ευαίσθητες αυτές κοινωνικές ομάδες, αλλά με ολόκληρο τον καθημαγμένο και πολλάκις εμπαιζόμενο ελληνικό λαό!!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ θα είναι στο πλευρό όλων των αδικημένων κοινωνικών ομάδων και όλων των Ελλήνων που μάχονται να επιβιώσουν κάτω από αντιανθρώπινα μνημονιακά προγράμματα και υπηρετικά των δανειστών κοινοβούλια!Συνεχίζουμε απτόητοι τον αγώνα για την υπεράσπιση της Εργασίας, του Κοινωνικού Κράτους, της ελληνικής κοινωνίας, για την ευημερία του λαού!
ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου