Καταρρέει η πλήρης απασχόληση!Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ» για τον Φεβρουάριο 2017:
●ΜΟΝΟ 8,2% οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης!
●91,8% οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης!


Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις «ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα», ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά και μια λανθασμένη ανάγνωση και ερμηνεία των ευρημάτων της τόσο από ειδικευμένους επιστήμονες όσο και από εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Το πιο ανησυχητικό όμως συμπέρασμα από τη μελέτη των στοιχείων αυτών είναι ότι σε σύνολο νέων προσλήψεων 11.741 τον Φεβρουάριο 2017, οι 962 ΜΟΝΟ (ποσοστό 8,2%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 10.779 (ποσοστό 91,8%) είναι συνολικά θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης!!
Ειδικότερα, 6.226 είναι θέσεις μερικής απασχόλησης (ποσοστό 57,8%) και 4.753 θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (ποσοστό 44%). 
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι τον μήνα Φεβρουάριο 2017:
2.692 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής,
1.428 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση (με ή χωρίς τη συμφωνία εργαζομένου),
δηλαδή αθροιστικά 4.120 συμβάσεις έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί ισάριθμες οικογένειες στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη δυσχερέστερη διαβίωσή τους!!
Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!
Με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών η χώρα μετατρέπεται σταθερά και βίαια σε «Ελ Ντοράντο» φτηνής εργασίας, σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων!
Το Υπουργείο …Εργασίας μπορεί να επαίρεται για τα πρωτοφανή αυτά ευρήματα!! Αφού ψάχνοντας κάπως …ελπιδοφόρα στοιχεία, δηλαδή ικανά για την παραπλάνηση του λαού, τα βρήκε στο χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 28/2/2017, παρουσιάζει ευρήματα 14 μηνών(!!) αθροιστικά, με σκοπό να …αποκαλύψει ότι, δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόνα …ανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τα Ασφαλιστικά Ταμεία!!
Συνεπώς, το μέλλον για την πλήρη και ασφαλισμένη ΕΡΓΑΣΙΑ, και όχι «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» όπως βολεύει κατ’ευφημισμόν να τιτλοφορείται, είναι αβέβαιο!!
Είμαστε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο για τον λαό και τη χώρα μας!
ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Για την Εκτελεστική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου