Προστασία των προσφύγων ενάντια στη σεξουαλική βία στον χώρο εργασίας


Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
16 Ημέρες Ακτιβισμού: Ο Ύπατος Αρμοστής καλεί για αποτελεσματικότερη προστασία των προσφύγων ενάντια στη σεξουαλική βία στον χώρο εργασίας

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi απευθύνει έκκληση για ανανεωμένη και τολμηρή δράση για την αποτελεσματικότερη προστασία των προσφύγων και των εκτοπισμένων ανθρώπων από τη σεξουαλική και την έμφυλη βία (SGBV) στον χώρο εργασίας.

«Ο χώρος εργασίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνος για τους πρόσφυγες και άλλους αναγκαστικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Πολλοί δεν έχουν άλλη επιλογή από την άτυπη εργασία, εκτεθειμένοι έτσι σε επισφαλείς και βίαιες συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας», τόνισε ο Filippo Grandi, μεταφέροντας το φετινό θέμα της εκστρατείας 16 Ημέρες Ακτιβισμού (16 Days of Activism), «Τέλος στην Έμφυλη Βία στον χώρο εργασίας» (‘End Gender-Based Violence in the world of work’). 

Καθώς εορτάζεται φέτος η 70ή επέτειος της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) λυπάται για το ότι η πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη εργασία εξακολουθεί να αποτελεί μια μακρινή πραγματικότητα για πολλούς πρόσφυγες στις χώρες ασύλου τους. Εάν τους χορηγείτο το δικαίωμα εργασίας και πρόσβασης στην αγορά όπου θα μπορούσαν να πωλούν τα προϊόντα τους, θα μειωνόταν αναμφίβολα ο κίνδυνος σεξουαλικής βίας. Θα τους δινόταν επίσης η δυνατότητα να γίνουν περισσότερο αυτάρκεις και να συμβάλουν στην οικονομία της κοινότητας υποδοχής τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.


«Έχουμε ανάγκη από πιο τολμηρά και ισχυρά μέτρα για την προστασία των γυναικών και κοριτσιών προσφύγων που συνεχίζουν να εκτίθενται στη σεξουαλική και την έμφυλη βία. Για πολλές, ο κίνδυνος βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης διαπερνά κάθε πτυχή της ζωής τους, ακόμα και τις πιο βασικές καθημερινές ασχολίες τους όπως το να φέρουν νερό ή ξύλα. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα ανανεώσει τη δέσμευσή της να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις βίαιες πράξεις και θα εστιάσει σε επείγουσες πρακτικές λύσεις», δήλωσε η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Angelina Jolie.

Από το 2014, η Υ.Α., σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Safe from the Start για την καταπολέμηση του φαινομένου SGBV, με τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, έχει αναπτύξει 15 νέα προγράμματα για τη μείωση του κινδύνου SGBV μέσω της πρόσβασης σε ενεργειακές πηγές για το μαγείρεμα και της δημιουργίας βιοποριστικών ευκαιριών για τις γυναίκες πρόσφυγες. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία χειροποίητων προϊόντων MADE51 δίνει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες χειροτέχνες, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες που κινδυνεύουν από σεξουαλική ή έμφυλη βία, να λάβουν στήριξη από εμπειρογνώμονες στην ανάπτυξη προϊόντων και πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα μάρκετινγκ και σε βιώσιμα μέσα βιοπορισμού.

Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι ο οργανισμός ασχολείται επίσης ενεργά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας για το ίδιο του το προσωπικό. «Η σεξουαλική παρενόχληση είναι και μη αποδεκτή και αδικαιολόγητη και έχουμε λάβει μια σειρά από αποφασιστικές δράσεις για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος εργασίας όπου υπάρχει ασφάλεια και αμοιβαίος σεβασμός για όλους τους συναδέλφους. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται μια ανεξάρτητη γραμμή βοήθειας για τους συναδέλφους που επιθυμούν να καταγγείλουν κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά ή που χρειάζονται συμβουλές. Αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον οργανισμό», δήλωσε.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου