Μαθητική δράση: Βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο Ρέθυμνο


Το «Νοιάζομαι και Δρω», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν το Μ.Κ.Σ. «Δεσμός» και το Ίδρυμα Λαμπράκη, ασχολείται συχνά με θέματα ΑμεΑ και συνεργάζεται με μαθητές ειδικών σχολείων όπως το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθήνας. Φέτος, μαθητές από το Ρέθυμνο, ως συνειδητοποιημένοι πλέον πολίτες, αναλαμβάνουν μια σειρά δράσεων εντός και εκτός σχολείου για την βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Μετά από σχετική οπτικοακουστική ενημέρωση, σχημάτισαν ομάδες και βγήκαν στις γειτονιές, καταγράφοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε ένα ΑμεΑ κυκλοφορώντας, και έπειτα συζήτησαν για το ποια από αυτά είναι ευθύνη της πολιτείας και ποια των κατοίκων.
Αντίστοιχα, άλλες ομάδες μαθητών προσομοίωσαν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας με προβλήματα όρασης. Με δεμένα μάτια οι μισοί μαθητές και έχοντας ως οδηγούς τους υπόλοιπους διένυσαν μια απόσταση από το Πειραματικό Λύκειο μέχρι το Δημαρχείο, βιώνοντας έτσι το πρόβλημα της προσβασιμότητας και συνειδητοποιώντας την ανάγκη επίλυσής του.
Κατόπιν, μετέφεραν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τους προβληματισμούς τους και την όλη εμπειρία τους. Καταληκτικά, αναζήτησαν λύσεις και πρότειναν δράσεις που θα μπορούσαν οι ίδιοι να αναλάβουν. Τις προτάσεις τους τις παρουσίασαν στο  Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Μαρινάκη ο οποίος, αφού τους συγχάρηκε για την πρωτοβουλία, τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των προτάσεων τους και τους διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα συνδράμει στην υλοποίησή τους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου