Επίκαιρη ερώτηση του Ευάγγελου Λιάκου για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Ευάγγελος Λιάκος προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, με την οποία ερωτάται ο κ. Υπουργός για τη διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης και την πιθανή επίσπευσή της, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από παρόμοια διαδικασία στα Ναυπηγεία Σύρου. Ενημερώνεται επίσης για το μισθολογικό καθεστώς αλλά και για τις οφειλές δεδουλευμένων της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.
Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του κ. Λιάκου:

"Προς: Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη
Θέμα: Επίκαιρη ερώτηση επί των εξελίξεων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όπως γνωρίζουμε το θέμα επίλυσης των Ναυπηγείων έχει απασχολήσει έντονα την Κυβέρνηση καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σύμφωνα με την αναφορά του στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι 600 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζουν με το 70% του μισθού τους το οποίο καταβάλλει το ΥΠΕΘΑ βάσει της εξάμηνης παράτασης προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που δόθηκε τον Οκτώβριο του 2019.
Η εταιρεία θα οφείλει περί τα 19 εκ. € δεδουλευμένα έως και το τέλος του χρόνου στους εργαζόμενους. Η οικονομική δυσχέρεια για 600 οικογένειες και οι επιπτώσεις στα παρεμφερή επαγγέλματα στη τοπική κοινωνία είναι έντονη.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η διαδικασία έναρξης συζήτησης για την επίλυση του θέματος ήταν σε αναμονή λόγω της ολοκλήρωσης του σχεδίου εξυγίανσης στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ. Όπως γνωρίζουμε η διαδικασία ολοκληρώθηκε και αυτή την εβδομάδα είναι η τελετή εγκαινίων στη Σύρο.
Όπως διαφαίνεται πάμε στη διαδικασία εξυγίανσης βάσει του μοντέλου Σύρου, η οποία κράτησε 2 χρόνια γιατί υπήρξε εμπλοκή του Δημοσίου.
Από όσο μπορώ να γνωρίζω στην Ελευσίνα οι 3 μεγάλοι πιστωτές, πλην των εργαζομένων, είναι: οι Τράπεζες (περί τα 66 εκ. €), η Εφορία (περί τα 20 εκ. €) και ο Ε.Φ.Κ.Α. (περί τα 60 εκ. €). Δύο δηλαδή εκ των οποίων είναι του Δημοσίου.
 Με βάση τα παραπάνω και επειδή ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται μεταξύ δύο Υπουργείων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ ποιά θα είναι η κυβερνητική στάση για την επίσπευση της λύσης;"

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου