Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στον Πρωθυπουργό για την προστασία των ευπαθών ομάδων - Μένουμε Σπίτι


Επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, επανερχόμενη στο ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους από τον κορονοϊό.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά:
·         Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με χρόνιες παθήσεις κλπ., καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης με χρόνιες παθήσεις και νοσήματα, να μην βρίσκονται σε back office θέσεις, αλλά να παραμένουν σπίτι τους με τις ίδιες αποδοχές, όπως ορίζει η εγκύκλιος για τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Η ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου ορίζει ότι μπορούν να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μόνο οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.  Ζητάμε να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας που να καλύπτει όλες τις ευπαθείς ομάδες.
·         Άμεσα πρέπει να δημοσιευθούν οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει ο εργαζόμενος στις περιπτώσεις που ο εργοδότης αρνείται να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς και που μπορεί να απευθυνθεί σε περίπτωση καταστρατήγησής της.
·         Στο άρθρο 4 παρ. 3 δ) της Π.Ν.Π. αναφέρεται πως για να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ο γονέας, πρέπει ο άλλος γονέας που δεν εργάζεται να είναι άτομο με αναπηρία και να λαμβάνει επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ. Λαμβάνοντας υπόψη πως η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, ζητάμε να απαλειφθεί ο περιορισμός αυτός.
·         Επιπρόσθετα άδεια ειδικού σκοπού πρέπει να δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα με χρόνιες παθήσεις, μεταμοσχευμένους, σε ανοσοκαταστολή και κινδυνεύουν να φέρουν στο σπίτι τους τον ιό.  (νόμιμος κηδεμόνας π.χ. δικαστικός συμπαραστάτης ή σύζυγος).
·         Στο άρθρο 5 παράγραφος 1, η άδεια ειδικού σκοπού στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, θα πρέπει να χορηγείται ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας και το είδος δομής που είναι ενταγμένο το τέκνο των δημοσίων υπαλλήλων και θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα ειδική πρόβλεψη όπως στο άρθρο 4 παρ.3.αγ, της σχετικής ΠΝΠ που αναφέρει την ίδια πρόβλεψη για τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα.
·         Χρειάζεται λήψη επιπλέον μέτρων στα νοσοκομεία για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αιμοδοσίες καθώς και οι χημειοθεραπείες, οι θεραπείες με βιολογικό παράγοντα κλπ.
·         Ο ΕΟΔΥ οφείλει να δημοσιοποιήσει το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες απέναντι στον νέο κορονοϊό, καθώς υπάρχει μεγάλη παρανόηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, θαλασσαιμικοί και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου, ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.

Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων, δρούμε με αλληλεγγύη και θωρακίζουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας.
Η ΕΣΑμεΑ έστειλε επίσης στον Πρωθυπουργό την επιστολή του EDF προς την Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε όλη την Ευρώπη.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου