"Πόλεμος" ανακοινώσεων, στον απόηχο της φωτιάς στον ΧΥΤΑ Φυλής

 

Επιθέσεις, αλλά και συνθήματα για το μέλλον του ΧΥΤΑ Φυλής, ήλθαν στον απόηχο της φωτιάς της 26ης Σεπτεμβρίου, τόσο από τοπικές συλλογικότητες, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής. Εκατέρωθεν εγκλήσεις για υποκρισία, τυχοδιωκτισμό και άλλα, με την κοινή διαπίστωση όλων των πλευρών, ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία του, τουλάχιστον όχι όπως λειτουργεί τώρα. Σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει διχογνωμία. Ακολουθούν δύο αντιπροσωπευτικές ανακοινώσεις, από το «Δυτικό Μέτωπο» και την Περιφέρεια Αττικής, όπως δημοσιεύτηκαν:

«Δυτικό Μέτωπο»

«Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καταγγέλλει  τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ  . Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη χτεσινή φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής που είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τεράστιου τοξικού νέφους  στη δυτική Αθήνα και όχι μόνο.

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα  που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προειδοποίησε   τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ  για την  πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με το ίδιο δελτίο τύπου ενημερώσαμε  επίσημα τα υπουργεία  Περιβάλλοντος και  Προστασίας του πολίτη στέλνοντας παράλληλα  φωτογραφικό υλικό και  video  που έδειχναν  την τραγική κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής  αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Τους επισημάναμε πως «Κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα - λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι  γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών».

Φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει και να ασχοληθεί .  

Ρωτάμε τώρα τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ :

  • Ποιος φταίει που δεν γίνεται κάθε μέρα όπως προβλέπεται  η χωματοκάλυψη των σκουπιδιών με αποτέλεσμα να υπάρχει - μεταξύ άλλων-  και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;
  • Ποιος φταίει που γίνεται απόρριψη στον ΧΥΤΑ τεραστίων ποσοτήτων compost τύπου (CLO)  σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες από το ΕΜΑΚ Φυλής ;
  • Ποιος φταίει που εκδηλώθηκε πυρκαγιά Σάββατο βράδυ στο ΧΥΤΑ Φυλής και σε σημεία που υπήρχαν ασκέπαστα σκουπίδια και μεγάλες ποσότητες compost τύπου  (CLO) ;
  • Ποιοι βρίσκονταν το Σάββατο το βράδυ στο ΧΥΤΑ Φυλής και τι έκαναν εκεί; Αυτανάφλεξη σκουπιδιών γίνεται σε εργάσιμες μέρες και σε ειδικές συνθήκες (έντονη ζέστη , ηλιοφάνεια , εργασίες κλπ) . Το Σάββατο το βράδυ δεν υπήρχε τίποτα από αυτά).

Εμείς γνωρίζουμε ποιος φταίει .

Ο κ. Πατούλης χρησιμοποιεί τον ΕΔΣΝΑ για να μοιράζει εργολαβίες και για να βγάζει φωτογραφίες όταν μοιράζει κάδους και σπιτάκια της «ανταποδοτικής ανακύκλωσης».

Έδωσε την θέση του προέδρου του ΕΔΣΝΑ στον κ. Κόκκαλη και διόρισε δικούς του ανθρώπους στην Ε.Ε για να κάνουν την βρώμικη δουλειά και ο ίδιος να μην αναλαμβάνει ευθύνες και να είναι «εκτός κάδρου» .

Οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούν προκλητικά  για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής .

Όλους εμάς που ζούμε σε αυτή την περιοχή  της Αθήνας  μας θεωρούν αναλώσιμους . Το τοξικό νέφος από τις φωτιές στα σκουπίδια δεν το αναπνέουν αυτοί και τα δικά τους παιδιά που δεν ζουν εδώ .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων και χωρίς να επαπειλείται η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής υγειονομικής βόμβας.

Για να αλλάξει, προς το καλύτερο, το τοπίο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής δεν υπάρχει  άλλη λύση  από το  ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ»

Περιφέρεια Αττικής

«Το χθεσινό περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Φυλής επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες επέτρεψαν τη διαιώνιση ενός οικολογικού και υγειονομικού εγκλήματος σε βάρος των πολιτών, με τη λειτουργία της μεγαλύτερης Ανοιχτής χωματερής στη Φυλή.

Στην καταστροφική αυτή πολιτική τους είχαν τη στήριξη προσώπων και συλλογικοτήτων, που σήμερα υποκριτικά τους καταγγέλλουν.

Σε αυτό το καταστροφικό γαϊτανάκι ανευθυνότητας και φθηνού λαϊκισμού, απαντάμε με ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή.

Το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει στους πολίτες προβλέπει την επιθετική προώθηση της ανακύκλωσης, την ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη δημιουργία τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τον Κεντρικό Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά και τη Βορειοανατολική Αττική , καθώς και διαδημοτικές μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων. 

Η χθεσινή πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο μας πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατό οι πολίτες του Λεκανοπεδίου, από την ντροπή της Φυλής.»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου