Μεγάλες καταστροφές σε Θεσσαλία και νήσους του Ιονίου, από τον "Ιανό"

Αρκετές είναι οι περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Ιανός», με τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλία και στην Κεφαλονιά. Αποτελέσματα του μεσογειακού κυκλώνα είναι μέχρι στιγμής να μετράμε τρεις νεκρούς και μία αγνοούμενη.

Καρδίτσα

Η νύχτα ήταν δύσκολη για το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλους όγκους νερού, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες με γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και στο Μουζάκι να έχει καταστραφεί και το κέντρο Υγείας. Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους, για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Στο δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές.

Στο δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Νησιά  Ιονίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, βρέθηκε στην Κεφαλονιά, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού. «Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης», δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη όπου τόνισε ότι «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας».

Ακόμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της». Η Ιθάκη ήταν ο δεύτερος προορισμός για τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε και τη Ζάκυνθο.

Αγροτική παραγωγή

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Με πληροφορίες από: ΚΕΔΕNEWS

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου