Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, στο Προεδρικό Μέγαρο

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από το χρόνο του και μια μικρή ποσότητα από το αίμα που έχει.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό», μήνυμα που εστιάζει στην ενέργεια που φέρνουν οι νέοι στις κοινότητές που ζουν και επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές αιμοδότες κρατούν τον κόσμο ζωντανό και τις καρδιές να χτυπούν. Παράλληλα ενισχύει το παγκόσμιο κάλεσμα για την εξεύρεση περισσότερων ανθρώπων που θα δίνουν συστηματικά αίμα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας συνολικά. Ακολουθώντας το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προβάλλει την συστηματική και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης ανάγκη για αίμα και προωθεί την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία.

Ενδεικτικό της σημασίας και του συμβολισμού του φετινού εορτασμού, είναι η φιλοξενία της φετινής γιορτής που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει τις πύλες του μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, ενώ είναι συνδεδεμένος στη συλλογική μας συνείδηση με τη δεξίωση που λαμβάνει χώρα στις 24 Ιουλίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας του 1974, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεξιώνεται την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας.

Τη φετινή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δεν επιτρέπονται ιδιαίτερες εορταστικές εκδηλώσεις. Περισσότερο, όμως, από κάθε άλλη χρονιά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έδειξαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που τους είχαν ανάγκη και το σύστημα υγείας.

Στις 14 Ιουνίου, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργανώνει υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εθελοντική αιμοδοσία με ιδιαίτερο συμβολισμό, στον κατάφυτο κήπο του Προεδρικού Μεγάρου 9.00 πμ-17.00μμ. Στην αιμοδοσία θα συμμετάσχουν 60 μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και 60 πολίτες εθελοντές αιμοδότες. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να αναδείξει τη συστράτευση κάτω από ένα κοινό σκοπό, ανάμεσα στους ανθρώπους της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Προεδρικής Φρουράς και στους θεματοφύλακες της ζωής (εθελοντές αιμοδότες), υπηρετώντας τις υψηλές αξίες του εθελοντισμού που αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Στην εκδήλωση θα δώσει το παρόν η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει την αιμοδοσία.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν, εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Δώσε Αίμα και χάρισε το σημαντικότερο δώρο, τη ζωή!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου