«Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μία έκθεση από το αρχείο του Πρακτορείου TASS»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, είχε τη τιμή να εκπροσωπήσει τη Βουλή των Ελλήνων στα εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογραφικές αποτυπώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων: μία έκθεση από το αρχείο του Πρακτορείου TASS». Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας, 2021».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, κ. Andrey Maslov, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Πρακτορείου TASS, κ. Μιχαήλ Γκούσμαν καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Μπούρας εξέφρασε την προσωπική του χαρά που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, ευχαρίστησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία για την φιλοξενία της έκθεσης στην οποία αποτυπώνεται με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο το βάθος και η διαχρονικότητα της ελληνορωσικής φιλίας.

Στην ομιλία του ακόμα ανέφερε τα ακόλουθα: «Oι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν περιγράφουν την διαδρομή και την ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το 2021 έχει οριστεί ως Έτος Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας. Τον Οκτώβριο του 2020, κατά την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του Έτους Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας 2021. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να επισημάνω το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού. Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας, κυρίες και κύριοι, να σας διαβεβαιώσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα παραμείνει εξίσου προσηλωμένο στην προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών και μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Ρωσίας, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) όπου εδώ και 30 περίπου χρόνια Ελλάδα και Ρωσία συνέστησαν αυτή την κοινοβουλευτική οργάνωση για όλες τις ορθόδοξες χώρες και τους ορθόδοξους Βουλευτές, με έδρα μάλιστα το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Φέτος είναι μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό έθνος και δεν είναι τυχαίος ο ορισμός τους Έτους Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που εορτάζονται τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε το φιλελληνικό κίνημα στήριξης της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ρώσοι εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία, προσφέροντας τις προσωπικές τους περιουσίες, όπλα, ακόμη και την ίδια τους την ζωή για τον σκοπό αυτό. Ο Ρωσικός στόλος, αποτελούμενος από τέσσερις ναυαρχίδες στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της Ελληνικής Επαναστάσεως, ενώ επίσης καθοριστικός ήταν ο ρωσοτουρκικός πόλεμος λίγο αργότερα. Ως λαοί, οφείλουμε να τιμούμε και να σεβόμαστε το παρελθόν μας και να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη της εθνικής παλιγγενεσίας».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου