ΕΝΥΠΕΚΚ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !
Η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις Κεντρικός πυλώνας του δημοκρατικού κράτους δικαίου είναι η διάκριση των εξουσιών-λειτουργιών μαζί με την προέχουσα αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Στην Ελλάδα όμως των Μνημονίων η αρχή αυτή έχει αφυδατωθεί. Το Κοινοβούλιο έχει μεταβληθεί σε έναν ετερόνομο μηχανισμό παραγωγής εφαρμοστικών νόμων που υπαγορεύονται, σχεδόν κατά λέξη, από τους δανειστές, όπως ομολογείται από πολλούς βουλευτές, που δεν προλαβαίνουν καν να αναγνώσουν τα αποστελλόμενα με «διαδικασία fast-track» σχέδια νόμων.Η Βουλή δηλαδή έχει απωλέσει την πρωτογενή της λειτουργία και υπακούει απολύτως στην εκτελεστική εξουσία, η οποία με τη σειρά της κινεί τη νομοθετική πρωτοβουλία καθ’υπαγόρευση της τετραρχίας.Κορυφαίο σύμπτωμα αυτής της σοβαρής πολιτειακής ασθένειας είναι η ρητή ή σιωπηρή άρνηση εφαρμογής των αποφάσεων της τρίτης ανεξάρτητης εξουσίας-λειτουργίας, της δικαστικής.Τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της πατρίδας (το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο) με δεκάδες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις των Ολομελειών τους έχουν κρίνει όλες τις περικοπές των συντάξεων του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012, ν.4093/2012) ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Έχουν κρίνει ως αντισυνταγματικές:

-τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων που ίσχυσαν από 1-8-2012,

-την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης (βλ. την από 27-12-2015 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ),

-την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Επικουρικά Ταμεία κ.ά.. Με πρόσφατες αποφάσεις του το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως αντισυνταγματικές και τις περικοπές των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια (ιατροί ΕΣΥ κ.ά.)

Στις περισσότερες περιπτώσεις (π.χ. για μισθούς και συντάξεις των ενστόλων όλων των κλάδων) διέταξαν τόσο την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων από τον Ιούλιο του 2012 αλλά όσο και την καταβολή των αναδρομικών.
 
Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων αποτελεί μείζονα πολιτική στρέβλωση που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, οι ρήτρες, οι φανερές και αποκρυπτόμενες, μεταβάλλουν τη χώρα σε «παρία» («rogue»), σε ένα νεο-αποικιοκρατικό φαινόμενο, έρμαιο και αίολο στις διαθέσεις των δανειστών.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση :

●Να υλοποιήσει άμεσα όλες τις δικαστικές αποφάσεις των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας (Συμβούλιο Επικρατείας-Ελεγκτικό Συνέδριο).

●Να μην προχωρήσει σε νέες επώδυνες μειώσεις των συντάξεων οι οποίες είναι σίγουρο ότι και αυτές θα κριθούν αντισυνταγματικές.
●Να επαναδιαπραγματευθεί το Ασφαλιστικό με τους δανειστές, στη

βάση ότι τα Ταμεία οδηγήθηκαν στη σημερινή τραγική τους κατάσταση εξαιτίας των πολιτικών της μνημονιακής περιόδου 2010-2015, κατά την οποία οι απώλειές τους ανήλθαν σε πάνω από 70 δις € (βλ. την από 25-11-2015 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ).

●Να απαιτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων με ευθύνη και πόρους των δανειστών ή μέσα από τα περισσεύματα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, αφού η δική τους πολιτική τα οδήγησε στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

●Να εξαιρέσει άμεσα το Αγροτικό (συνταξιοδοτικό-φορολογικό) από την αξιολόγηση, αφού οι ρυθμίσεις του κυβερνητικού προσχεδίου για το Ασφαλιστικό οδηγούν νομοτελειακά τον πρωτογενή μας τομέα σε αφανισμό, τους αγρότες μας σε οικονομική καταστροφή και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε γενικευμένη επιδείνωση.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου