Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής με την εκπρόσωπο του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Sheena Keller για τα θέματα των Ρομά

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής με την εκπρόσωπο του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Sheena Keller για τα θέματα των Ρομά


Πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016, στην Ελευσίνα,  συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου με την εκπρόσωπο του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), κα Sheena Keller. Η κα Keller  βρίσκεται στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Αττική στο πλαίσιο της χρηματοδότησης και υλοποίησης τοπικής δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Βλυχό Μεγάρων και στην Αγία Βαρβάρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, παρουσίασε συνοπτικά τη στρατηγική προσέγγισης της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα της Αντιπεριφέρειας στα θέματα Ρομά, την ενεργοποίηση και τις εργασίες του Forum Δυτικής Αττικής, την οριζόντια διάσταση των θεμάτων Ρομά στη λειτουργία των υπηρεσιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και την ανάγκη ενδυνάμωσης των ίδιων των κοινοτήτων Ρομά να σπάσουν τους δεσμούς πελατειακής εξάρτησης και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενεργών πολιτών. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής έκανε ειδική αναφορά και στην διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021 από την Ελευσίνα, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της πόλης και σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεκτικότητας και μη διακρίσεων.

Η κα Sheena Keller παρουσίασε το ρόλο και την αποστολή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τις στρατηγικές της ΕΕ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την ανάγκη συμμετοχικής έρευνας στο τοπικό πεδίο έτσι ώστε να χαρτογραφηθούν και να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες που καθιστούν άστοχη και αναποτελεσματική την εφαρμογή πολλών προγραμμάτων για τους Ρομά. Η κα Sheena Keller επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενδυνάμωσης των ίδιων των Ρομά, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτό το πεδίο η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ μετέβησαν στα γραφεία του Συλλόγου Ρομά στο Βλυχό Μεγάρων, όπου οργανώθηκε ανοικτή συζήτηση για τα εκεί προβλήματα και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται προς υλοποίηση με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μεγαρέων, κ. Γ. Σταμούλη, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και των κοινωνικών δομών των Μεγάρων, εκπροσώπων της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά και κατοίκων της περιοχής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:«Η συνεργασία των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης και η ενεργοποίηση των ίδιων των τσιγγάνων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αρμονική συμβίωση και την εμπέδωση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής και ο Δήμος Μεγαρέων επιχειρούν με πλήρη διαφάνεια και συμμετοχή των ίδιων των τσιγγάνων μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που απαιτεί συστηματικότητα, συνέπεια και υπέρβαση των στερεοτύπων. Φιλοδοξούμε αυτή η προσπάθεια να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου