Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα



Στις νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα μπορούν να ενταχθούν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις αλλά είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των προστίμων που τους αναλογούσαν τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης όσο και επειδή αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο προσβλέποντας σε έναν ευνοϊκότερο συμψηφισμό.

Σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί η φιλοσοφία των μειωμένων παραβόλων και προστίμων ώστε να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες αυθαιρεσίες σε οικοδομές καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτρέπει πολλούς ιδιοκτήτες από το να προχωρήσουν σε υπαγωγή στους ισχύοντες νόμους.

Μεταξύ των αλλαγών είναι ότι δεν θα χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού για κληρονομιές και μισθώσεις ακινήτων ενώ στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών θα γίνεται η διαδικασία της εκποίησης και στη συνέχεια ο υπερθεματιστής θα είναι υποχρεωμένος για την τακτοποίηση του ακινήτου που αποκτά. 
-Απαραίτητες είναι με τη νέα ρύθμιση οι μελέτες στατικής επάρκειας, σε μεγάλες παραβάσεις όπως τα εξολοκλήρου αυθαίρετα και οι προσθήκες. 
-Στα πρόστιμα παραμένουν οι εκπτώσεις.
 -Στα παράβολα το ύψος πέφτει στο μισό. 
Στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ 
Στα 500 ευρώ για κτίριο πάνω από 100 τ.μ και μέχρι 500 τ.μ 
Στα 1000 για κτίριο πάνω από 500 τ.μ και μέχρι 2.000 τ.μ 
Στα 4.000 ευρώ για κτίριο/ χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ Πρόστιμα ανέγερσης- διατήρησης
 -Αν το ακίνητο είναι προ του 1955 θεωρείται νόμιμο. 
-Αν είχε ενταχθεί στις δύο φάσεις της ρύθμισης Τρίτση (1983) δεν χρειάζεται εκ νέου αίτηση διατήρησης. 
Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει μεταβίβαση πρέπει να πληρωθεί το 30% του προστίμου και άρα μέχρι κατάσχεσης για πρόστιμα.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου