«Οι προοπτικές για την Ελευσίνα όχι μόνο υπάρχουν αλλά και φωνάζουν!...αρκεί να τις αξιοποιήσουμε επαναλαμβάνοντας την ιστορία ενότητας, αγώνα και κοινής δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών της»

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου στις 24 Μαϊου για τον απολογισμό των έργων και δράσεων της Περιφέρεις Αττικής/ Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττική στον Δήμο Ελευσίνας. Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας παρουσία της Δημάρχου, κ. Γ. Τσουκαλά, δημοτικών συμβούλων Ελευσίνας, περιφερειακών συμβούλων, τοπικών δημοτικών παρατάξεων, πολιτών και υπηρεσιακών στελεχών της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε σε τρείς πυλώνες παρεμβάσεων της Περιφέρειας στην περιοχή: Τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον πυλώνα των υποδομών. Σχετικά με τον περιβαλλοντικό τομέα, αναφέρθηκε στην επιτυχή την απόσυρση 1000 τόνων μπαζοσκούπιδων, στην παραχώρηση μηχανημάτων έργων στον Δήμο, τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ρέματα της Ελευσίνας, την επικαιροποίηση των ΣΑΤΑΜΕ και την άσκηση επί χάρτου στο Θριάσιο (ενώ επίκειται και άσκηση πληθυσμού), καθώς και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ο Ελευσίνας έχει καταθέσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης.

Σχετικά με τον κοινωνικό τομέα, αναφέρθηκε τόσο στη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και δομών μέσω του ΠΕΠ Αττικής όσο και στις πολυάριθμες δράσεις της Αντιπεριφέρειας για ενημέρωση και στήριξη ευάλωτων κατοίκων της περιοχής μέσα από επισιτιστικές δράσεις και ποικίλα κοινωνικά προγράμματα, όπως η οικονομική στήριξη κατοίκων που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και έχουν ρυθμισμένες οφειλές.

Στον τομέα των υποδομών, αναφέρθηκε σε έργα που ήδη υλοποιούνται αλλά και σε όσα προγραμματίζονται με σκοπό να συμβάλλουν στη βιώσιμη κάλυψη σημαντικών αναγκών της περιοχής, όπως η ολοκλήρωση της αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων στο Θριάσιο, το αντιπλημμυρικό έργο του Σαρανταπόταμου (δίπλα στη Χαλυβουργική), η ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, η μελέτη αποπεράτωσης β΄ δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στην Κάτω Ελευσίνα, οι παρεμβάσεις επισκευών σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ελευσίνας, οι ασφαλτοστρώσεις οδών, η αποκατάσταση υφιστάμενων κτιρίων πρώην Ελαιουργικής, η ανέγερση κτιρίου υπηρεσιών της Π.Ε. Δυτικής Αττικής για τη συστέγαση όλων των υπηρεσιακών μονάδων και η συμβολή στο ΕΛΕΥΣΙΣ21.
  
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων και δράσεων για τον Δήμο Ελευσίνας υπερβαίνει τα 55.000.000 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, καταληκτικά τόνισε ότι το όραμα για την περιοχή της Ελευσίνας εστιάζει στην υπέρβαση της ιστορικής αντίφασης της πόλης μεταξύ αρχαίας ιστορίας, πολιτισμού, γεωγραφικής ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και επικινδυνότητας. Αυτή η υπέρβαση πρέπει και μπορεί να έχει στο κέντρο των προσπαθειών την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και με κατεύθυνση την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο σχεδιασμός και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, η ανάγκη αξιοποίησης του παράλιου μετώπου για τουριστικούς λόγους έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί το τοπικό παραγωγικό πρότυπο και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.
 «Οι προοπτικές για την Ελευσίνα όχι μόνο υπάρχουν αλλά και φωνάζουν! οι προοπτικές για την Ελευσίνα όχι μόνο υπάρχουν αλλά και φωνάζουν! Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε- κάνοντας όχι κάτι καινούργιο - αλλά επαναλαμβάνοντας την ιστορία ενότητας, αγώνα και κοινής δράσης της τοπικής αυτοδιοίκηση, των φορέων και των πολιτών της. Αποτέλεσμα αυτής της ενότητας και των αγώνων είναι, είτε το ότι έχουμε σήμερα πχ νοσοκομείο, είτε αποχέτευση ακαθάρτων κοκ. Αλλάζοντας λοιπόν απλώς τους στόχους - εξ’ αιτίας των νέων συνθηκών - δίνοντας δηλαδή έμφαση σε μια νέα ανάπτυξη - μπορούμε και πάλι όλοι μαζί να δώσουμε μια νέα προοπτική την οποία και μπορεί, και δικαιούται, και κυρίως έχει ανάγκη τόσο η ιδία η πόλη της Ελευσίνας όσο και οι κάτοικοι της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου