Τι λέει ο κατασκευαστής των seatrack για τα δύο εκτός λειτουργίας μηχανήματα σε παραλίες της Αχαΐας - Ταλαιπωρία για τα άτομα με αναπηρία

Τι λέει ο κατασκευαστής των seatrack για τα δύο εκτός λειτουργίας μηχανήματα σε παραλίες της Αχαΐας - Ταλαιπωρία για τα άτομα με αναπηρία  Συγγνώμη ζητά ο βοηθός Περιφειάρχη, Αντώνης Χαροκόπος παρότι επισημαίνει ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του

Συνέχεια στην καταγγελία του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών - Παράρτημα Αχαΐας, για τις βλάβες που εμφανίζουν τα ειδικά μηχανήματα εμβάπτισης - απαγωγής λουόμενων Ατόμων με Αναπηρία, στις παραλίες της Αχαΐας. Ο ιδρυτής της εταιρείας που κατασκευάζει τα μηχανήματα, με επιστολή του προς το thebest.gr, δίνει τη δική του εξήγηση για την κατάσταση, ενώ ο βοηθός περιφερειάρχη Αντώνης Χαρακόπος, ζητά συγνώμη από τα Άτομα με Αναπηρίες.
Από τον κ. Ιγνάτιο Φωτίου ιδρυτή της TOBEA της εταιρείας με αντικείμενο την παραγωγή του SEATRAC, του μηχανισμού  που προσφέρει αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:
«Στην Αχαΐα πριν 8 χρόνια άτομα με κινητικά προβλήματα βίωσαν για πρώτη φορά την
εμπειρία του να μπαίνεις στην θάλασσα μόνος σου. Εμπειρία που μέχρι τότε κανένα
εμποδιζόμενο άτομο στον κόσμο δεν την είχε βιώσει. Από το καλοκαίρι του 2010 ο Γεράσιμος στον Αγ. Βασίλη, ο Γιάννης στην Άκολη, ο Κώστας στην Ακράτα και αρκετοί ακόμα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο πήγαιναν κάθε μέρα στην παραλία. Συνήθεια που άλλαξε την ζωή τους το καλοκαίρι.
Η παραπάνω εικόνα μας έκανε να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσουμε το SEATRAC αλλά και όλη την αλυσίδα προσβασιμότητας στην παραλία. Στόχος όλης της ομάδας της ΤΟΒΕΑ είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής ΑμεΑ. Πλέον τα SEATRAC έχουν φανατικούς χρήστες, ο χάρτης που δείχνει που είναι τοποθετημένα επηρεάζει τις καλοκαιρινές εξορμήσεις και τουριστικές επιλογές αρκετών συνανθρώπων μας.
Τα SEATRAC σε δημοφιλείς παραλίες ξεπερνούν τις 1000 χρήσεις το καλοκαίρι! Για παράδειγμα στο SEATRAC του Αγ. Βασιλείου τον Ιούλιο που μας πέρασε δεν υπήρξε μέρα που να μην χρησιμοποιήθηκε. Με μέσο όρο πάνω από 10 χρήσεις την ημέρα και κάποιες μέρες οι χρήσεις να ξεπερνούν τις 20! Δυστυχώς η αντιμετώπιση από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) απαξίωσε όλη την προσπάθεια στην περιοχή της Αχαΐας και όχι μόνο. Ντρέπομαι για αυτό που βλέπω.
Τα μηχανήματα στην Αχαΐα ήταν η αρχή μας στην προσπάθεια μας για την αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα και τώρα είναι το παράδειγμα προς αποφυγή. Κακή τοποθέτηση, ελλιπή συντήρηση είναι από τα λίγα προβλήματα που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος. Δαπανώνται χρήματα τα οποία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη το SEATRAC δεν μπορούν να χαρούν τη θάλασσα.
Προσπαθούμε στην Ελλάδα να δείξουμε καλά παραδείγματα, για τα οποία να είμαστε περήφανοι και με αυτά να πείσουμε ότι μπορεί να αλλάξει η δεδομένη κατάσταση και να έχουμε καλύτερες υποδομές για όλους. Οι εικόνες αυτές μας πηγαίνουν πίσω, είναι ο λόγος που υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι δεν αξίζει αυτό το επιχείρημα. Δεν πρέπει να δεχόμαστε την ύπαρξη αυτή της εικόνας. Προσπαθούμε να μην αφήσουμε να χαλάσει η προσπάθεια που έχει γίνει από όλους, κάθε χρόνο γίνονται δωρεά η εγκατάσταση ενός τουλάχιστον μηχανήματος στην Δυτική Ελλάδα αλλά δεν είναι αρκετό. Η ΠΔΕ, τα τελευταία χρόνια, αποκλείει την ΤΟΒΕΑ από τον διαγωνισμό για την επανεγκατάσταση των διατάξεων αυτών με διάφορες δικαιολογίες. Φέτος η ΤΟΒΕΑ αποκλείστηκε γιατί σε ένα έγγραφο δεν υπήρχαν υπογραφές σε κάθε σελίδα, διευκρίνηση: το συγκεκριμένο έγγραφο υπογράφετε στην τελευταία σελίδα σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό. Η ΠΔΕ δείχνει προτίμηση σε εργολάβους που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία με τα γνωστά αποτελέσματα. Ευτυχώς στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε να αναδείξουμε πολύ καλύτερα παραδείγματα. έμπειρους τεχνικούς και η τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζει την αλυσίδα προσβασιμότητας έχουμε αποτελέσματα μας κάνουν όλους περήφανους, όπως στην Γλυφάδα. Τέτοια παραδείγματα σιγά σιγά γίνονται η πλειοψηφία, στο μέλλον ελπίζω ότι την εικόνα αυτή θα συναντάμε και στις παραλίες της Αχαΐας.»
Συγνώμη από Χαροκόπο
O βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα υγείας και πρόνοιας, Αντώνης Χαροκόπος, ζητάει δημόσια συγνώμη για την κατάσταση. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του:
«Με αφορμή το δεύτερο Δελτίο Τύπου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας αλλά και επιστολής που στάλθηκε στο γραφείο μου σχετικά με την υπολειτουργία μηχανημάτων πρόσβασης ατόμων με παραπληγία και κινητικές αναπηρίες σε παραλίες της Αχαΐας θα ήθελα να αναφέρω ότι ως Περιφερειακός Σύμβουλος έχω τοποθετηθεί εσωτερικά για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην εγκατάσταση και λειτουργία τους παρότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μου, δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή μου και δεν έχω προβληθεί μέσω της συγκεκριμένης δράσης.
Ως εκλεγμένος όμως Περιφερειακός Σύμβουλος και Άτομο με Αναπηρία θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους συναδέλφους που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της τοποθέτησης παλαιών κατασκευών και των βλαβών που εμφανίζουν. Άλλωστε, έχω βρεθεί στην ίδια θέση και αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση που επιφέρει ο αποκλεισμός και η αδυναμία πρόσβασης.
Πιστεύω ότι αποτελεί μία μεμονωμένη παραφωνία καθώς η Περιφέρεια έχει αποδείξει έμπρακτα μέσω δράσεων, συνεργασίας με το αναπηρικό κίνημα και στήριξης των δομών ότι βρίσκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου