Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων: Σε δομές του Δήμου Αθηναίων 330 άνθρωποι που βρίσκονταν στο δρόμο

 

Άνθρωποι που βρήκαν τη δύναμη αλλά και τη βοήθεια για να αφήσουν πίσω τους την αστεγία και να «επιστρέψουν», βρίσκοντας δουλειά ή σε κάποιες περιπτώσεις και το δικό τους σπίτι, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) Γρηγόρη Λέων και εκπροσώπους των φορέων που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία των αστέγων της πόλης (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αποστολή, Praksis, Γιατροί του Κόσμου, Equal Society). Η συνάντηση-συζήτηση οργανώθηκε στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αστέγων. Για τον Δήμο Αθηναίων, ο αγώνας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας είναι καθημερινός και εκφράζεται με έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κ.Υ.Α.Δ.Α. σε διάστημα ενός έτους έχει πραγματοποιήσει 2.755 επιτόπιες παρεμβάσεις, συνδράμοντας τον άστεγο πληθυσμό της πόλης. Κάθε μέρα ,επτά ημέρες την εβδομάδα, πρωί και βράδυ, οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. βρίσκονται ανελλιπώς στους δρόμους της πόλης. Παρέχουν πρακτική βοήθεια στους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο διανέμοντας τρόφιμα, ρουχισμό, καθώς και μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα, για να στεγαστούν σε δομές του Δήμου, ακόμη και για να βρουν δουλειά.

Η σημαντική δουλειά των ομάδων του streetwork αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σήμερα, 330 άνθρωποι που «σπίτι» τους ήταν ο δρόμος, σήμερα βρίσκονται στεγασμένοι στις τρεις δομές αστέγων του Δήμου: Στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στον Ξενώνα Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων και στην Εστία των Αθηνών. Οι δύο πρώτες δομές δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε χρόνο - ρεκόρ, για να δώσουν άμεση, πλην όμως μόνιμη, λύση στο πρόβλημα της αστεγίας στην πόλη.

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη σωστού σχεδιασμού εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε με άρθρο του, εύσημα στον Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία των δομών αυτών τις οποίες και παρουσίασε ως «καλή πρακτική» για την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων πληθυσμών της πόλης.

Ωστόσο, στόχος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. δεν είναι απλώς η ένταξη ανθρώπων σε δομές. Οι επιστήμονες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. σκύβουν πάνω από αυτούς για να τους προσφέρουν όλα όσα έχουν ανάγκη. Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα ώστε να ισορροπήσουν πρώτα σωματικά και στη συνέχεια σημαντική και συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Έπειτα, αξιοποιούνται οι δυνατότητες προγραμμάτων όπως το «Στέγαση και Εργασία», που προσφέρουν επιδοτούμενη στέγαση και επιδοτούμενη εργασία σε ευάλωτους ανθρώπους ή τους παρέχεται βοήθεια ώστε να βρουν εργασία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Είναι χαρακτηριστικό πως, στην τελευταία προκήρυξη θέσεων εργασίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δύο από τους επιτυχόντες ήταν πρώην ωφελούμενοι. Δύο πρώην άστεγοι που εξακολουθούν να ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ως εργαζόμενοι.

Με όλους αυτούς τους τρόπους, μέσα σε διάστημα ενός έτους, περίπου 30 άνθρωποι κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους την αστεγία ως μια οδυνηρή παρένθεση και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

«Σημασία έχει να ακούς, να συζητάς και να σχεδιάζεις την επόμενη μέρα της πρόνοιας στην πόλη, με τους ανθρώπους που βιώνουν ή βίωσαν τις υπηρεσίες του δήμου στις δομές αλλά και στους δρόμους. Γιατί μόνο μαζί τους μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά που κάναμε αλλά και να βελτιώσουμε όσα πρόκειται να κάνουμε. Είμαστε περήφανοι για κάθε άνθρωπο που άφησε πίσω το δρόμο της πόλης και βρίσκει το δρόμο της ζωής», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης στην διάρκεια της συζήτησης που είχε με ορισμένους από αυτούς στην συνάντηση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου