Καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης της υγείας ευπαθών ομάδων, μέσω «έξυπνων τεχνολογιών»

Πρώτη η Περιφέρεια Αττικής θα ξεκινήσει πιλοτικά, σε συνεργασία με τους Δήμους, την υλοποίηση ενός συστήματος πρόγνωσης υγείας ευπαθών ομάδων, με αφορμή την πανδημία COVID-19. Σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 6.000 ωφελούμενοι από 30 Δήμους της Αττικής.

Τη σχετική πρωτοβουλία της Διοίκησης της Περιφέρειας, ενέκρινε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Π. Λεονάρδου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, η σχετική δράση στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης σε τοπικό επίπεδο και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 30 Δήμους της Αττικής, (200 ωφελούμενοι από κάθε Δήμο). Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης υγείας ευάλωτων συμπολιτών μας μέσω «smart watch», το οποίο θα παρακολουθείται από σχετική πλατφόρμα. Το κόστος εφαρμογής του προγράμματος ανέρχεται στα 970.000 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι τρία χρόνια.

Απόλυτος σεβασμός στην προστασία των προσωπικών δεδομένων

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εφαρμογή του συστήματος θα ακολουθηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι δήμοι στους οποίους θα παραχωρηθούν τα smart watch θα τα αξιοποιήσουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών, μέσω των προγραμμάτων και των δομών κοινωνικής μέριμνας που διαθέτουν.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προς αξιοποίηση από τις υγειονομικές αρχές με στόχο την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας, την ενίσχυση της πρόληψης καθώς και τον περιορισμό νέων εξάρσεων, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα, μεταξύ άλλων, παρακολούθησης της υγείας των ευπαθών ομάδων, αποτελεσματικής ιχνηλάτησης των επαφών τους μέσω παροχής γεωγραφικών δεδομένων, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Σταθερή μας προτεραιότητα είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετά την πανδημία»

«Στις προκλήσεις της πανδημίας απαντάμε, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με πρωτοπόρες δράσεις και όχι με λόγια», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης στην εισήγησή του και επισήμανε πως η Αττική είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα υλοποιήσει ένα τόσο καινοτόμο και πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης της υγείας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, με αφορμή την πανδημία.

«Σταθερή μας προτεραιότητα είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσα από την πρόληψη των νόσων, τον προσυμπτωματικό τους έλεγχο και την έγκαιρη παρέμβαση για τη διατήρηση της Υγείας του Πολίτη. Είμαστε κοντά στον πολίτη αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Στόχος μας είναι αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της πιλοτικής εφαρμογής, το σύστημα να επεκταθεί στο σύνολο των δήμων της χώρας και να αποτελέσει πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των υγειονομικών μας υπηρεσιών κι όταν λήξει η πανδημία», τόνισε και πρόσθεσε: «Μετά την υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Περιφέρειας των Δήμων της Αττικής, τη δημιουργία των «ΚΕΠ Υγείας» ήδη στα 2/3 των Δήμων της Περιφέρειας, σήμερα κάνουμε ένα επόμενο βήμα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ίδια πάντοτε κατεύθυνση. Δημιουργούμε μία αμφίδρομη σχέση με τους Δήμους, προς όφελος των πολιτών».

Οι δυνατότητες και ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος

Το σύστημα θα παρέχει τις παρακάτω δυνατότητες:

  1. Παρακολούθηση στατιστικών υγείας ευπαθών ομάδων & περιπτώσεων υπό περιορισμό.
  2. Δυνατότητα συνολικής εικόνας δεδομένων ανά δήμο, όλων των ωφελούμενων μέσω κεντρικής πλατφόρμας (Γεωγραφική θέση, Θερμοκρασία σώματος, καρδιακών παλμών, επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, αρτηριακή πίεση και δραστηριότητα).
  3. Δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης δεδομένων για λήψη αποφάσεων.
  4. Χρήσιμες ειδοποιήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση περιπτώσεων υπό περιορισμό.
  5. Αποτελεσματική Ιχνηλάτηση επαφών.

Οι διαχειριστές του συστήματος θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν σε διαδραστικό χάρτη τα σημεία διαμονής των ωφελούμενων και χρήζουν παρακολούθησης της υγείας τους. Οι ειδοποιήσεις που θα αποστέλλονται στην κεντρική βάση θα αξιοποιούνται και θα προωθούνται σε εξειδικευμένο προσωπικό των δήμων. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην λήψη αποφάσεων από το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό.

To σύστημα θα αποτελείται από την Κεντρική Πλατφόρμα Διαχείρισης θα αποτελεί το κεντρικό σύστημα συλλογής πληροφοριών από το πεδίο. Οι διαχειριστές του συστήματος θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν σε διαδραστικό χάρτη τα σημεία διαμονής των ωφελούμενων και χρήζουν παρακολούθησης της υγείας τους τακτικά μέσω φορητών συσκευών πρόγνωσης, όπως είναι το ηλεκτρονικό έξυπνο ρολόι (Smart watch).

Η κεντρική πλατφόρμα θα λαμβάνει σήματα και ειδοποιήσεις που θα προωθούνται σε εξειδικευμένο προσωπικό των δήμων προς αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων. Η φορητή συσκευή - «έξυπνο ρολόι» το οποίο θα διατεθεί στους ωφελούμενους θα στέλνει στην κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης πληροφορίες σχετικές με την γεωγραφική θέση ωφελούμενου, τη θερμοκρασία σώματος του, τον ρυθμό καρδιακών παλμών του, το επίπεδο της συστολικής και διαστολικής πίεσης αίματός του, το επίπεδο οξυγόνου αίματος και την καταμέτρηση βημάτων. Μάλιστα για την άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις ατυχημάτων, το σύστημα διαθέτει ειδική εφαρμογή ανίχνευσης πτώσης του ηλικιωμένου. Επιπλέον ο χρήστης θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού έκτακτης ανάγκης (SOS button) να ειδοποιεί το κέντρο διαχείρισης για την ανάγκη άμεσης υποστήριξης και επέμβασης.

Εκτός από το κέντρο διαχείρισης, θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής ειδοποίησης σε ένα ακόμη οικείο πρόσωπο, το οποίο θα έχει δηλωθεί από τον ωφελούμενο και το οποίο θα πρέπει επίσης να έχει συναινέσει στην εν λόγω διαδικασία.

 Στην έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος συμμετέχουν οι Δήμοι:

Αγιοι Ανάργυροι, Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Άλιμος, Αμαρούσιο, Ασπρόπυργος, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Δάφνη Υμηττός, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Ηράκλειο Αττικής, Ίλιον, Καλλιθέα, Κηφισιά, Λαύριο, Λυκόβρυση Πεύκη, Μαραθώνας, Μέγαρα, Μεταμόρφωση, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Παλλήνη, Πεντέλη, Περιστέρι, Πετρούπολη, Σαλαμίνα, Σαρωνικός, Ωρωπός.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου