Θ. Φωτίου: «Άνθρακες ο θησαυρός» της ψηφιακής κάρτας, εμπαίζουν τους ανάπηρους

Νέο εμπαιγμό των αναπήρων για τη δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΕ καταγγέλλει η Θεανώ Φωτίου, που σημειώνει ότι αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός» της ψηφιακής κάρτας. Όπως επισημαίνει, η απαραίτητη ΚΥΑ δεν έχει ακόμη εκδοθεί, και οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβληθούν στη γνωστή γραφειοκρατική διαδικασία στις διευθύνσεις μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων με την προσκόμιση δικαιολογητικών, φωτογραφιών κ.λπ. προκειμένου οι ανάπηροι να προμηθευτούν τα δελτία μετακίνησης στα ΜΜΜ, όπως ακριβώς έκαναν χρόνια τώρα.

Η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «χρειάστηκε η εγκύκλιος του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η κοροϊδία που συστηματικά υφίστανται από την κυβέρνηση οι ανάπηροι και το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους». 

Η ανακοίνωση της Θεανώς Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοιν. Αλληλεγγύη​​​​​

Μήνες τώρα, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου και δημοσιεύματα ο Υπουργός Εργασίας και η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων διαφήμιζαν την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μείζονα μεταρρύθμιση στη ζωή των αναπήρων. Θα τους έδινε δήθεν άκοπα πρόσβαση σε όλες τις διευκολύνσεις και ευεργετήματα που συνεπάγεται η πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ, με βασικότερη τη μετακίνησή τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ψηφιακή κάρτα νομοθετήθηκε με το ν. 4961/27-7-2022, που παρέπεμπε όλες τις παραμέτρους της κάρτας σε ΚΥΑ, ενώ με κατά το ν. 4997/25-11-22, υποτίθεται ότι από 1/11/22 οι ανάπηροι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της κάρτας (!!!). Η απαραίτητη ΚΥΑ δεν έχει ακόμη εκδοθεί, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Προσωπικό Βοηθό Αναπήρου,

Και έρχεται το ίδιο το Υπουργείο, με την υπ. αρ. 253/30-12-2022 «Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2023 από τις Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας», να ξεσκεπάσει τον εμπαιγμό που υφίστανται οι ανάπηροι, και στο θέμα της κάρτας αναπηρίας. Η εγκύκλιος επαναλαμβάνει τη γνωστή γραφειοκρατική διαδικασία στις διευθύνσεις μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων με την προσκόμιση δικαιολογητικών, φωτογραφιών κ.λπ. προκειμένου οι ανάπηροι να προμηθευτούν τα δελτία μετακίνησης στα ΜΜΜ, όπως ακριβώς έκαναν χρόνια τώρα.

Είχαμε εξ αρχής επισημάνει ότι, όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψηφιακή κάρτα θα είναι κενή περιεχομένου.

Χρειάστηκε η εγκύκλιος του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η κοροϊδία που συστηματικά υφίστανται από την κυβέρνηση οι ανάπηροι και το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου