Βαρδακαστάνης: Όταν ένας χώρος δεν είναι προσβάσιμος, παραβιάζεται το δικαίωμα του ατόμου να λειτουργεί επί ίσοις όροις

 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες το βίντεο ενός ΑμεΑ φίλου της ΑΕΚ που ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι της Ένωσης με τον Παναθηναϊκό, όμως δεν του επετράπη η είσοδος στο γήπεδο.

Mε αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για το θέμα που προέκυψε.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι στα «σύγχρονα γήπεδα δεν μας έχουν γίνει παράπονα ποτέ ότι δεν υπάρχουν προσβάσιμες θέσεις που προορίζονται για άτομα με αναπηρία». Ερωτηθείς για το αν διαπιστώνει βελτίωση των όρων διαβίωσης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στις πόλεις υποστήριξε ότι «υπάρχει βελτίωση, αλλά όταν σπάει μια 'αλυσίδα προσβασιμότητας' σε κάποιο χώρο τότε δεν υπάρχει καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων των ανθρώπων».

Αναλυτικά όσα μας είπε:

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι χώροι που προορίζονται για θέσεις ΑΜΕΑ, καλύπτουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να ικανοποιούν τις ανάγκες των ατόμων που τις χρειάζονται;

«Στα σύγχρονα γήπεδα δεν μας έχουν γίνει παράπονα ποτέ ότι δεν υπάρχουν προσβάσιμες θέσεις που προορίζονται για άτομα με αναπηρία. Αλλά όταν λέμε για άτομα με αναπηρία πρέπει να προσδιορίζουμε τι εννοούμε. Για παράδειγμα η ειδική θέση δεν είναι για ένα άτομο που έχει μια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και μπορεί να πάει να καθίσει στις κερκίδες. Πρέπει να είναι για άτομα που έχουν ζητήματα προσβασιμότητας όπως είναι άτομα σε αμαξίδια, με κάποια κινητική αναπηρία, για τους τυφλούς. 

Οι κωφοί ας πούμε μπορούν να κάτσουν σε κανονική θέση στην κερκίδα, για παράδειγμα το αναφέρω. Όταν λέμε για άτομα με αναπηρία, σε αυτές τις θέσεις δεν χωράνε όλοι. Όταν πας σε ένα γήπεδο και οι θέσεις αυτές είναι πιασμένες, πρέπει να δούμε από ποιους. Είναι πιασμένες από άτομα με κινητικά προβλήματα, από τυφλούς ή από άτομα που λένε για αναπηρία, αλλά μπορούν να κάτσουν και σε κανονικές θέσεις. Εξαρτάται τι πολιτική έχεις».

Η θέση της ΑΕΚ

Θέση για το περιστατικό πήρε με ανάρτησή του ο υπεύθυνος Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Τάσος Τσατάλης και εξήγησε πως οι θέσεις ΑμεΑ ήταν πλήρεις και πως παρόλη την καλή διάθεση, δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθεί ο εν λόγω φίλος της ομάδας για λόγους ασφαλείας.


Το παράπονο ενός παιδιού ΑμεΑ που δεν τον άφησαν να μπει στο γήπεδο της ΑΕΚ. 

Ο νεαρός αφηγείται τα όσα έζησε στην προσπάθεια του να εισέλθει στην OPAP Arena και εκφράζει το παράπονό του για το γεγονός αυτό. Θέση για το παραπάνω περιστατικό πήρε ο Τάσος Τσατάλης, Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ εξήγησε πως οι θέσεις ΑμεΑ ήταν πλήρεις και πως παρόλη την καλή διάθεση, δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθεί ο εν λόγω φίλος της ομάδας για λόγους ασφαλείας.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Τάσου Τσατάλη: «Δεν υπάρχει κανείς από μας που να μην τον έχει αγγίξει το βίντεο με τον συμπολίτη μας ΑμεΑ, που θέλησε να παρακολουθήσει το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός.  Δυστυχώς όμως, δεν ήταν δυνατό ο φίλος μας να εξυπηρετηθεί. Το γήπεδό μας έχει συγκεκριμένες θέσεις ΑμεΑ που έχουν δοθεί σε κάρτες διαρκείας. Στις θέσεις που παρέχουμε φροντίζουμε να δίνονται όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις, υπάρχει ειδικό πάρκινγκ κλπ. Βλέποντάς το και στο καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, δηλαδή στο αν μπορούσε να γίνει κάτι επιτόπου, η απάντηση είναι και πάλι, δυστυχώς όχι. Δεν είναι δυνατόν σε ένα ματς με τόσο κόσμο και με τις θέσεις ΑμεΑ πλήρεις, να εξυπηρετήσεις κάποιον τελευταία στιγμή. Υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις ασφαλείας, που δεν είναι μόνο τυπικές αλλά και σε ένα γήπεδο σαν το δικό μας με sold out σε όλα τα παιχνίδια, είναι κι απόλυτα ουσιαστικές. Ούτε πλέον μπορείς να τοποθετήσεις αμαξίδια κοντά στον αγωνιστικό χώρο, δεν επιτρέπεται. Όση καλή διάθεση και να υπάρχει δεν είναι εφικτό να εξυπηρετήσεις κάποιον χωρίς να έχει θέση κλεισμένη και καλυμμένη από όλες τις προβλέψεις ασφαλείας. Πόσο μάλλον όταν λέω και πάλι, μιλάμε και για κάτι που έγινε τελευταία στιγμή. Ειλικρινά λυπάμαι και λυπούμαστε πολύ για την απογοήτευση του φίλου μας, αλλά πρόκειται για καταστάσεις που υπερβαίνουν την δεδομένα καλή θέληση. Την ευαισθησία της η ΑΕΚ την δείχνει συνεχώς, είναι άδικο να τίθεται υπό αμφισβήτηση και χωρίς γνώση των δεδομένων».

Δείτε το βίντεο στο παραπάνω link: https://parallaximag.gr/epikairotita/vinteo-to-parapono-enos-paidioy-amea-poy-den-ton-afisan-na-mpei-sto-gipedo-tis-aek


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου