Αυτοκίνητο: Μήπως τα προηγμένα συστήματα ψυχαγωγίας οδηγούν σε αύξηση των αποζημιώσεων;


Ομολογουμένως όλοι έχουμε βολευτεί με την εισαγωγή της αυξημένης τεχνολογίας στην καμπίνα των αυτοκινήτων μας, με τα προηγμένα συστήματα infotainment, αλλά και τα συστήματα ασφαλείας, τα οποία έχουν έρθει για να μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη και ασφαλέστερη.
Μήπως όμως η έλλειψη εξοικείωσης με τα παραπάνω συστήματα είναι υπαίτια για την αύξηση των τροχαίων και κατά συνέπεια των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλιστικές;
Μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Υπουργείο Μεταφορών της Μ. Βρετανίας ανέφερε πως 88 θάνατοι και 614 σοβαροί τραυματισμοί προκλήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος λόγω έλλειψης προσοχής. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξήθηκε στη Μ.Βρετανία από 27 (2007) σε 43 (2017) μέσα σε μια δεκαετία (+59%) ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί αυξήθηκαν από 97 σε 135 μέσα στο ίδιο διάστημα (+39%).
Οι ειδικοί για την οδική ασφάλεια αναφέρουν πως η αύξηση της τεχνολογίας που ενσωματώνουν πλέον οι καμπίνες των αυτοκινήτων, είναι υπαίτια για την τόσο έντονη διάσπαση της προσοχής, όπως και λόγω της αυξημένης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα το κέντρο ερευνών είναι συγκλονιστικά, μιας και η απόσπαση της προσοχής του οδηγού εντός του αυτοκινήτου οφείλεται κατά 29% στα παιδιά, κατά 27% σε αλλαγή ραδιοφωνικού σταθμού, κατά 26% στους συνοδηγούς, κατά 24% στο κινητό τηλέφωνο και κατά 15% στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης.
Ο επικεφαλής της έρευνα και διευθυντής του ινστιτούτου IAM RoadSmart, κ. Tony Greenidge, ανέφερε: «Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως η αύξηση των συστημάτων infotainment αποσπά συνεχώς την προσοχή του οδηγού, μιας και κύριο μέλημα του οδηγού φαίνεται πως γίνεται το πως θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσιμες πληροφορίες που του παρέχονται».
Τελικά μήπως η τόση τεχνολογία μας σκοτώνει; Κυριολεκτικά και μεταφορικά;

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου