Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών, σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 250.000 ευρώ από 280.000 που ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη. Το όριο της οφειλής, που είναι και το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νέα συμφωνίας, τοποθετείται έως τις 130.000 ευρώ.
Οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, τα κριτήρια της ένταξης
Στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου αναφέρονται τραπεζικές πηγές.
Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.
Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.
Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου